Dordrecht, Netherlands

Wandelen door dikke darm tijdens darmkankerweek

Het schaalmodel van de dikke darm staat opgesteld in de hal van het ziekenhuis Albert Schweitzer ziekenhuis
Bezoekers van het Albert Schweitzer ziekenhuis kijken een beetje vreemd op het opblaasmodel in de hal. “Ik heb echt geen idee wat het is, ik denk een bloedvat of zo”, zegt een vrouw. Maar dat is het niet. Het is een enorm opblaasbaar schoolmodel van een dikke darm.
Marjolein Vos | 23 maart 2023 11:15 | Aangepast op 23 maart 2023 10:54
“Het is aan de ene kant een gek gezicht, maar dan de andere kant is de darm een heel mooi orgaan en is het juist leuk om eens een kijkje aan de binnenkant te nemen”, zegt maag-darm-leverarts Joyce van Dijk. “Het is hoe je lichaam in elkaar zit en hoe het werkt.” Ze is blij dat er deze week op een enigszins ludieke manier aandacht gevraagd een gevaarlijk probleem, in de hoop dat mensen vroegtijdig de signalen opmerken. Jaarlijks krijgen namelijk meer dan 14.000 patiënten en hun naasten met darmkanker te maken.
“Hoe eerder darmkanker wordt opgespoord, des te beter is het te behandelen”, vertelt maag-darm-leverarts Wim van de Vrie. “Tien jaar geleden zijn we daarom in Nederland begonnen met het bevolkingsonderzoek darmkanker. Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt sindsdien de mogelijkheid om ontlasting te laten onderzoeken op de aanwezigheid van bloed, wat een teken kan zijn van darmkanker of een voorstadium daarvan.”

Vroegtijdig opsporen
De deelname aan het bevolkingsonderzoek is hoog, meldt Van de Vrie. Wordt er bloed gevonden, dan vindt een kijkonderzoek (scopie) plaats. “In het Albert Schweitzer ziekenhuis doen we er daarvan sinds de start van het bevolkingsonderzoek zo’n duizend per jaar.” De werkwijze blijkt effectief. Van de Vrie: “In het begin zagen we juist een toename van darmkanker, doordat veel sluimerende gevallen al werden ontdekt vóórdat de patiënten klachten kregen. Maar inmiddels is landelijk sprake van een daling. Er zijn minder operaties en minder mensen overlijden aan darmkanker.”

Als je er eerder bij bent, kun je in het algemeen volstaan met een minder ingrijpende behandeling. “Dat kan een operatie zijn waarbij een kleiner deel van de darm hoeft te worden weggenomen”, aldus Van de Vrie. “Het kan ook zo zijn dat een operatie niet nodig is omdat bestraling en/of chemotherapie nog afdoende zijn. Soms kan al worden ingegrepen tijdens het kijkonderzoek, door een poliep met een vroeg stadium van kanker te verwijderen.” Door eerder en minder drastisch ingrijpen daalt tevens het aantal complicaties en restklachten bij patiënten.

Signalen herkennen
Naast het bevolkingsonderzoek blijft het belangrijk dat iedereen zelf alert is op de signalen van darmkanker. Van de Vrie: “Die signalen kunnen zijn: bloed of slijm bij de ontlasting, langere tijd een ander patroon van ontlasting dan men gewend is, gewichtsverlies, buikpijn en/of minder eetlust. Bespreek dergelijke klachten altijd met de huisarts.” In de opblaasbare darm worden mogelijke afwijkingen in de darm getoond en is uitleg te vinden over de bijbehorende klachten.

Het schaalmodel staat nog tot en met vrijdag 25 maart 12.00 uur in de hal van het ziekenhuis.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Vleermuizen mogen ziekenhuis tijdelijk niet in

Vleermuizen verwacht je misschien niet bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar ze wonen er wel. D...

Koffie met een glimlach: restaurant van Zwijndrechtse ziekenhuis wint TopASZ Award

Het restaurant van de locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft de jaarlijkse p...

Verloren bij het ziekenhuis: wie is zijn trouwring kwijt?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is op zoek naar de eigenaar van een trouwring. De ring...

Dit zijn de genomineerden voor de TopASz Award

De Cliëntenraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis reikt ook dit jaar weer een prijs uit voor de m...

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...