Dordrecht, Netherlands

Wethouder Merx: 'Dordrecht moet in 2030 meest sportieve stad van Nederland zijn'

De Nationale Sportweek wordt ieder jaar georganiseerd door het NOC*NSF. In heel Nederland organiseren gemeenten, sportbedrijven, sportbonden, scholen en sportclubs activiteiten om (nieuwe) sporters op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met sport en bewegen. Want, zo zegt de organisatie: "sport maakt je fitter, maar geeft je ook meer zelfvertrouwen. Het maakt je socialer. Sport verbroedert en het creëert nieuwe vriendschappen." Iets waar de gemeente Dordrecht helemaal achter staat. Daarom was onze stad dit jaar gastheer van de sportweek.
Marjolein Vos | 27 september 2022 16:48 | Aangepast op 27 september 2022 16:48
En dat was te merken: tien dagen lang werden er allerlei activiteiten door de hele stad georganiseerd. Daarnaast heeft de samenwerking tussen verschillende partners mooie uitkomsten opgeleverd, zegt wethouder Marc Merx. "De opening was natuurlijk hartstikke mooi met heel veel mensen erbij die ook wat voor Dordrecht kunnen betekenen, zowel uit Den Haag als van het NOC*NSF. Maar ook vele anderen. Maar daar zijn ook verbindingen gelegd, bijvoorbeeld tussen het ziekenhuis en CIOS, om mensen die ziek zijn of geopereerd moeten worden zo fit mogelijk in de operatie te krijgen. Maar ook heel veel kinderactiviteiten, om kinderen lekker aan het sporten te krijgen, aan het bewegen vooral."

En dat laaste is hard nodig: de gevolgen van de coronacrisis zijn ook in de sport zichtbaar. Zo blijkt uit onderzoek dat veel jongeren tussen de 13-18 jaar minder zijn gaan sporten of helemaal zijn gestopt. Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF: “Juist deze groep moeten we weer aan het bewegen krijgen. Sportclubs spelen daarbij een belangrijke rol en zijn heel toegankelijk, juist voor kinderen en jongeren. De NOC*NSF Nationale Sportweek is dé gelegenheid om mensen bij sportclubs te laten herontdekken wat sport met je doet.”
Gezondheid
“Voor veel Dordtenaren is sporten en bewegen al een onderdeel van hun leven”, weet wethouder Marc Merx van sport. “Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier: bij verenigingen, op eigen houtje, bij een sportschool. Sport is goed voor de gezondheid, maar het is zoveel meer. Een belangrijke economische stimulans bijvoorbeeld, die Dordrecht vitaler en levendiger maakt; mensen ontmoeten elkaar door sport."
Met het organiseren van de sportweek hoopt Merx dat er ook mensen bereikt worden waarvoor sporten en bewegen nog niet vanzelfsprekend is. "Daarnaast grijpt Dordrecht de Nationale Sportweek bijvoorbeeld aan voor een congres met Dordtse sportaanbieders om te kijken hoe we de sport verder kunnen versterken.”
Speerpunt van het college
Sport staat sowieso al hoog op de agenda van het Dordtse college. 'Met het Programma Sportparken 2022-2030 maakt de gemeente Dordrecht werk van aandachtspunten en kansen die er zijn om sportparken en hun omgeving te ontwikkelen tot fijne plekken. Plekken die alle inwoners uitnodigen om te sporten, te bewegen, elkaar te ontmoeten, te ontdekken, plezier te beleven en te genieten van een groene omgeving', staat te lezen in het plan voor de komende jaren.
Daarnaast heeft de wethouder nog een ambitie: in 2030 moet Dordrecht de meest sportieve stad zijn van Nederland. En als de stad nog een keer gevraagd wordt om zo'n sportief evenement te organiseren,dan neemt de gemeente die uitnodiging graag aan. daar gaat Merx voor en nogmaasl gevraagd worden om zo'n evenement te organiseren, neemt de gemeente de uitnodiging graag aan. "Dat we dan kunnen zien wat we hiervan geleerd hebben en wat we ermee gedaan hebben. Dat we die voortgang kunnen laten zien met alle activiteiten die we gedaan hebben. Dat we het volgend jaar nog een keertje doen en misschien nog wel grootser aan kunnen pakken."

Bekijk hier hoe de sportweek zondag feestelijk werd afgesloten met een festijn voor kinderen op de Sportboulevard.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Autoschade schering en inslag op het Geldelozepad

Bewoners van het Geldelozepad in het centrum van Dordrecht willen dat de gemeente iets doet aan het ...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...

Ton vecht voor vrede en herdenkt met lichtjestocht Navalny

Hij hoopt op veel volk, Ton Delemarre (91) uit Dordrecht. Woensdagavond herdenkt hij de onlangs over...

‘Maak snelheid met de vrouwenopvang’

De gemeenteraad heeft het college opgeroepen snelheid te maken met een opvang voor vrouwen die allee...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura met dichter Casper Markesteijn

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waar presentator Gertjan Kleinpaste in ge...