Dordrecht, Netherlands

‘Zussen voor Zusje’ Marion genezen van leukemie

Zussen Marion, Hester en Eline RTV Dordrecht
Goed nieuws vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis: Marion is weer beter. Vorig jaar maakten wij kennis met haar, toen we haar en haar zussen interviewden over een bijzondere actie waarmee ze geld inzamelden voor stamceldonoren. Een actie die begon met een streefbedrag van 200 euro, maar dat werd uiteindelijk 8000 euro.
Alexander Eleveld | 10 januari 2022 14:57 | Aangepast op 10 januari 2022 14:57
Aanleiding was een triest bericht voor Marion: eind 2020 kreeg ze de diagnose acute leukemie. "Ik ben per direct in het ziekenhuis opgenomen en dan kom je terecht in de malle molen van onderzoeken en val je van het één in het ander. Van chemotherapieën tot kaal worden tot stamceltransplantaties," vertelde Marion over de beginperiode van haar ziekte. Begin 2021, toen we haar spraken, had ze twee chemokuren achter de rug. Er zou nog een derde chemo volgen, voordat er een stamceltransplantatie kon plaatsvinden. Het was toen nog niet bekend of Marion hiervoor haar eigen stamcellen kon gebruiken. Donatie van haar zussen zat er in ieder geval niet in, hun stamcellen zijn geen match met die van Marion.

Zus Eline ontdekte destijds dat er een stichting is voor stamceldonoren: "Matchis”. Ze besloten de actie ‘Zussen voor zusje’ op te zetten om zo een steentje bij te dragen. “Wat een verschil een jaar kan maken”, laat het Albert Schweitzer ziekenhuis maandag op social media weten.“ Op 1 januari 2021 startte ze, voorafgaand aan de benodigde stamceltransplantatie, met de eerste van drie chemokuren. Aan het begin van dit jaar durfde Marion te proosten op haar toekomst en nu leeft ze toe naar 7 juli. Dan draagt ze alsnog die schitterende trouwjurk.”

Al gelooft ze niet dat die dag op kan tegen 29 december 2020. Toen trouwden Marion en Edward al, in het ziekenhuis. Een half jaar eerder dan gepland. De trouwjurk die ze had uitgekozen, was er nog niet. Familie, vrienden, verplegend personeel, de fotograaf, de bakker en de bloemist: iedereen spande zich in om op korte termijn toch een prachtige dag voor Marion en Edward neer te zetten. Dat lukte.

Marions eigen stamcellen bleken later geschikt voor transplantatie. Ze is weer beter. Of, zoals haar behandelend arts Eva de Jongh zegt: haar bloed is goed. Iedere twee maanden gaat Marion voor controle naar het ziekenhuis. “Het duurde even en vooral december vond ik spannend, maar ik heb weer vertrouwen.” Voor 2022 staat dus haar bruiloft op de planning. “Met een beetje geluk is mijn haar dan 12 centimeter lang.” Maar Marion heeft meer plannen voor dit jaar. Ze wil weer voor de klas staan. En, samen met haar zussen, meedoen aan een wandeling voor Matchis. “Ik kom er wel.”

Bekijk hier de reportage die we vorig jaar van Marion en haar zussen maakten.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Verloren bij het ziekenhuis: wie is zijn trouwring kwijt?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is op zoek naar de eigenaar van een trouwring. De ring...

Dit zijn de genomineerden voor de TopASz Award

De Cliëntenraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis reikt ook dit jaar weer een prijs uit voor de m...

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...

Zoektocht naar beste plek voor kwetsbare ouderen begint voortaan al op Spoedeisende Hulp

Kwetsbare oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dor...

Voorlichting over Tinnitus in Albert Schweitzer Ziekenhuis

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van oorsuizen. De medische term is Tinnitus en ko...