Dordrecht, Netherlands

Op Pad met Ad

Leven na een herseninfarct in Op Pad met Ad

In nieuwe aflevering van 'Op Pad met Ad' praat presentator Ad van den Herik met drie slachtoffers en een partner over de invloed van een herseninfarct op hun leven. Die invloed is enorm, gaat bijvoorbeeld veel verder dan wel of niet meer kunnen autorijden of slapeloosheid, een herseninfarct heeft grote gevolgen voor het werk dat iemand deed, zijn of haar hobby's en relaties.
Ananda Cobussen | 12 mei 2023 13:49 | Aangepast op 12 mei 2023 13:49
Het leven van Erica de Winter stond helemaal op zijn kop na een herseninfarct. In maart 2016 voelde ze zich niet lekker na het organiseren van een trouwbeurs, ze dacht aanvankelijk dat ze misschien een evenwichtsstoornis had. 's Avonds had ze nog een afspraak waarbij zoals ze het zelf omschrijft 'helemaal scheef liep'. De volgende ochtend viel ze bij opstaan tegen de verwarming. Ze lag een week in het ziekenhuis en moest een half jaar revalideren in Rijndam. Erica was zich lang niet bewust van wat haar nou was overkomen. "Ben ik nou zo dom, is mijn intelligentie nu verdwenen”, dacht ze de hele tijd. Ze was toen 52 jaar.

Anja Bulté-Dubach werd onwel tijdens het boodschappen doen. Toen ze in ziekenhuis lag en zelf niet kon lopen en drinken dong tot haar door wat ze had. "Ik heb zelf in de zorg gewerkt, maar het is toch anders als het je zelf overkomt", aldus Anja die twee maanden in een revalidatiecentrum verbleef en er lang over heeft gedaan om haar motoriek terug te krijgen. Haar man kreeg later ook herseninfarct.

Ton den Boer werkte in de binnenvaart, hij is gevallen op een schip en naar een ziekenhuis gebracht. Hij verbleef een half jaar in een revalidatiecentrum en is sindsdien thuis. Zijn vrouw Marion den Boer werd mantelzorger, ze moest een hele nieuwe relatie opbouwen met haar man en dat was moeilijk voor beiden. Marion heeft twee boeken over het onderwerp geschreven en geeft lezingen aan mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en aan mantelzorgers.

De relatie tussen Erica met haar man is na de haar herseninfarct alleen maar sterker en beter geworden, bovendien vond ze een hele nieuwe levensinvulling. Ze startte met 'Studio Blijmakers', een centrum voor dagbesteding voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Anja leeft veel bewuster sinds haar herseninfarct, ze mist haar werk wel, maar is ook blij met wat haar overkomen is. Haar leven is rijker geworden, ze doet meer dingen die uit haar zelf komen. In haar nieuwe fijne leven -met beperkingen- komt ze regelmatig op bezoek bij 'Studio Blijmakers'. Tijdens het interview staat ook een van kunstwerken op tafel.

Om meerdere redenen het kijken waard: de nieuwe aflevering van 'Op Pad met Ad', over hoe je je leven weer kan oppakken na een herseninfarct, vanavond en volgende week vrijdag vanaf 18.00 uur te zien op TV Dordrecht en nu ook al online, hier en op ons YouTube-kanaal.

Lees ook

Zondag bij TV Dordrecht: New Cool Collective - Dordt in Jazz (2)

In het weekend van 19 november vierde DJS zijn 75-jarig bestaan met een driedaags jazzfestival vol g...

Uitzending Scrooge Live in Dordrecht groot succes

Zondag stond de Dordtse binnenstad na The Passion in 2019 en Scrooge Live 2020 weer in het teken van...

Robs antieke stoelen onder de loep genomen: kan hij hiermee zijn dieren redden?

Rob van der Graaf, beter bekend als Ranger Rob, is al lange tijd bezig om zijn exotische dieren een ...

Kostbare gitaar verdwenen na optreden Grote Prijs van Dordt

Wat begon als een feestje eindigde voor Martijn de Zeeuw dit weekend in mineur. Zijn band Ylisia gi...

Circulair slopen: op weg naar Huis van Stad en Regio

Wie regelmatig in de binnenstad komt, kan het niet ontgaan zijn: er wordt hard gewerkt aan de Spuibo...

Luister hier terug: Studio de Witt van zaterdag 24 december

Het radioprogramma Studio de Witt was zaterdag te horen op Papendrecht FM en Drechtstad FM. Via onze...