Dordrecht, Netherlands

Aandacht voor 'welvaartsziekte' op Europese Dag van de Beroerte: 'Leef gezond'

Hoe kun je de risico’s verkleinen? Hoe kun je het herkennen en hoe herstel je ervan? Deze en nog veel meer vragen stonden dinsdag centraal op de informatiemarkt over beroerte. Tijdens de Europese Dag van de Beroerte organiseerde het Albert Schweitzer ziekenhuis een markt voor iedereen die meer over deze welvaartsziekte wilde weten.
Robin Nanninga | 11 mei 2022 14:50 | Aangepast op 11 mei 2022 14:27
Per dag krijgen meer dan honderd Nederlanders een beroerte: een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij een beroerte (ook wel CVA) gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Functies vallen plotseling uit. Je gaat bijvoorbeeld verward praten, krijgt een hangende mondhoek of een verlamde arm. “Of je wordt plotseling enorm duizelig, moet braken of ziet dubbel”, aldus CVA-nazorgverpleegkundige Andrea de Haze.

Uiteenlopende gevolgen
De symptomen zijn dus uiteenlopend en ook de gevolgen van een beroerte kunnen erg verschillen. “In mijn geval veranderde de coördinatie en het gevoel, maar bij heel veel andere mensen kunnen cognitieve problemen ontstaan. Het is afhankelijk van de plek in het brein waar de schade ontstaat”, vertelt ervaringsdeskundige Ad van Dongen, die sinds zijn beroerte actief is als NAH-coach en bestuurslid van de patiëntenvereniging.

Hij was een van de deskundigen die dinsdag aanwezig was om informatie te geven aan belangstellenden. Bezoekers kwamen niet alleen meer te weten over beroerte, maar konden ook zelf ervaren hoe het is als bepaalde delen van het lichaam niet meer werken. Zo konden ze brood smeren en snijden met de niet-dominante hand, of een parcours afleggen met visuele beperkingen. Verder was het mogelijk om een gratis risicotest te laten doen, waaronder het meten van de bloeddruk.

Dag van de Beroerte
De Europese Dag van de Beroerte vindt ieder jaar plaats op de tweede dinsdag in mei en is in de eerste plaats een preventiedag. Een belangrijk aspect van de informatiemarkt was dan ook bezoekers wijzen op het verkleinen van de risico’s. De Haze: “Een beroerte is een welvaartsziekte. Door overgewicht, roken, veel alcoholgebruik, ongezond eten loop je eerder kans op slagaderverkalking bijvoorbeeld. Dat kan weer het risico op een herseninfarct of hersenbloeding vergroten.”

Ze vervolgt: “Dus als je die risicofactoren zo laag mogelijk houdt, dus een gezonde leefstijl aanhoudt, dan kan je een beroerte in de toekomst voorkomen.” Wie meer wil weten over beroerte kan donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur een webinar over dit thema bijwonen, fysiek of digitaal. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Bekijk hieronder onze reportage van de informatiemarkt over beroerte.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Verloren bij het ziekenhuis: wie is zijn trouwring kwijt?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is op zoek naar de eigenaar van een trouwring. De ring...

Dit zijn de genomineerden voor de TopASz Award

De Cliëntenraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis reikt ook dit jaar weer een prijs uit voor de m...

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...

Zoektocht naar beste plek voor kwetsbare ouderen begint voortaan al op Spoedeisende Hulp

Kwetsbare oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dor...

Voorlichting over Tinnitus in Albert Schweitzer Ziekenhuis

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van oorsuizen. De medische term is Tinnitus en ko...