Dordrecht, Netherlands

Dordt omringd door water: 'Als de dijk doorbreekt, gaan we allemaal een beetje dood'

Redders van Dordt schieten te hulp

Snel op een zelfgemaakte vlot springen. Er is namelijk geen tijd te verliezen. Een kat staat op verzuipen en heeft nú hulp nodig. De 'bijna' Redders van Dordt worden tijdens een trainingsmissie opgeleid om Dordtenaren te hulp te schieten tijdens een watersnoodramp.
Stephanie Roggekamp | 22 juni 2022 13:24 | Aangepast op 22 juni 2022 13:24
De kinderen uit groep 6 staan vol enthousiasme langs de kant, terwijl ze straks een noodsituatie moeten nabootsen. "We testen of ze in praktijk kunnen brengen, wat ze de afgelopen trainingsdagen hebben geleerd". Dat vertelt Mylène Meerman, een van de Dordtse redders. Volgens haar is het belangrijk dat kinderen - al op jonge leeftijd - weten hoe ze moeten omgaan met een overstroming.

"Onze stad is omringd door water. Het is denkbaar dat we een keer te maken krijgen met té hoog water. Kijk maar naar wat er vorig jaar in Limburg gebeurde." Mylène vertelt dat als hier de dijken doorbreken, we een groot probleem hebben. "De inwoners van Dordt weten dat alleen niet altijd. Kinderen leren daarom nu al dat als het zover is, het niet eng of spannend is. Ze weten nu juist wat ze in zo'n geval kunnen doen." Een van de toekomstige redders heeft de les al geleerd: "Als de dijken doorbreken, zijn we wel allemaal een beetje dood".

Voor de 'bijna redders' is nú al zover: het huis staat onder water. "Her en der krijgen ze oproepen binnen van mensen en dieren in nood. De redders moeten slachtoffers nu eten, drinken en dekens brengen."

Benieuwd hoe de kinderen zelf naar hun missie kijken? Bekijk het hier.
(Onder de video gaat het verhaal verder)
De organisatie 'Redders van Dordt' is 600 jaar geleden opgericht tijdens de Sint Elizabethsvloed. De organisatie opereerde bijna 600 jaar in het geheim. Mylène: "Het is daarom ook niet heel duidelijk wat ze al die jaren precies hebben gedaan." Maar, er komt wel steeds meer informatie naar boven. "Mensen van het Lexlab (technologische aanjager voor het onderwijs) zijn gevraagd - door de redders en gemeente - om deze trainingen te verzorgen. "We weten dat de organisatie 600 jaar geleden is opgericht door Liesje. Ze was toen een kind tijdens de vloed. "In al die jaren erna heeft de organisatie zich hard gemaakt voor kennis en kunde op het gebied van overstromingen."

Vorig jaar trad de organisatie voor het eerst publiekelijk naar buiten en dat leverde een grote reddingsdag op. "We bleven nadenken, hoe kunnen we nog meer redders bereiken? Dat is ook de reden, waarom we er dit jaar weer zijn en hopelijk nog veel meer jaren."

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Wandelpaden Noordwaard en Deeneplaatweg weer open na hoog water

Wandelaars kunnen vanaf woensdag weer gebruik maken van de paden in de Noordwaard en de Deeneplaatwe...

‘Hoe veilig zijn we in Dordt als de Russen de dijken saboteren?’

‘Nederland is nergens meer als je de dijken doorsteekt’. Die boodschap hoorde Marco Stam van Fractie...

'Beter een Goede Buur...'

Dat is de titel van de derde aflevering in de serie documentaires die RTV Dordrecht vorig jaar heeft...

'Lost and Found...'

Dat is de titel van de tweede aflevering van de serie documentaires die RTV Dordrecht vorig jaar he...

'Wat als het water weer komt...'

Dat is de titel van de eerste aflevering van een serie documentaires die RTV Dordrecht vorig jaar he...

Overlast door hoog water blijft uit

De hoge waterstanden die maandagavond voorspeld waren, zijn uitgebleven. Het water is nu weer tot no...