Dordrecht, Netherlands

Extra bewustwording omtrent zwerfafval op Leerpark; raad het aantal blikjes

Zijn het er 100, 200 of misschien wel duizend? Wie het raad wint een tegoed van de supermarkt op het Leerpark. Het gaat om het aantal blikjes die, omringd door kippengaas, op het Leerpark ligt. Afvalprikker Tony Bruys heeft ze verzameld om aandacht te vragen voor het probleem omtrent zwerfafval. “Ik wil een signaal afgeven.”
Dennis Koorevaar | 22 maart 2023 09:30 | Aangepast op 21 maart 2023 15:37
“Begin februari zijn we begonnen met het sparen van de blikjes om een signaal af te geven naar de studenten hier en de bewoners”, vertelt Tony. “Hiermee wil ik laten zien hoeveel er door de jeugd zomaar wordt weggegooid.” De beloning die tegenover het goed raden van het aantal blikjes staat is bijzaak, vindt Tony. “Het gaat me er om dat de mensen er bewust van worden dat ze niet zomaar hun afval op straat gooien. Doelstelling is: Hoe groener alles is, hoe beter iedereen in z’n vel zit.”

Corona
Tony heeft namelijk gezien dat de hoeveelheid zwerfafval is toegenomen sinds de coronapandemie. “Mensen zitten sinds dien minder in hun vel en we hebben er gemiddeld twee tot drie zakken bij. Van totaal zeven zakken.” Door het signaal wat Tony nu probeert af te geven met zijn blikkenactie hoopt hij dat mensen zich weer meer bewust zijn van het probleem.

“Ik denk dat wel allemaal wel een beeld hebben van het probleem”, zegt wethouder Marc Merx. “Ik vind eigenlijk alles wat op straat ligt dat er niet hoort te liggen vind ik al te veel. Dit is heel zichtbaar. Ik hoop dat dat een stukje bewustwording teweeg brengt bij de jeugd.” De wethouder hoopt dan ook dat jongeren zullen inzien dat het niet normaal is dat je je afval zomaar op de grond gooit en ook niet dat een ander het dan maar opruimt.

Tony zegt tot slot: “Passie is misschien een groot woord, maar ik krijg er wel heel veel energie van als het schoon in. En ik hoop dat mensen dat oppakken.”

Tot 1 april, de dag dat er statiegeld komt te staan op de blikjes, kun je meedoen met de actie en raden hoeveel blikjes je denkt dat er op het Leerpark liggen. De winnaar krijgt een cheque ter waarde van 100 euro om uit te geven bij de Plus.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

'Tekorten spelen hier ook', maar de Drechthopper komt steeds vaker op tijd

De stiptheid van de Drechthopper is, op basis van de cijfers, betrouwbaar genoeg. Dat concludeert he...

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

Vanavond geen treinen tussen Dordrecht en Breda

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ligt er vanavond en vannacht een tijdlang uit. Vanwege we...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...

Nachtelijke kantoorbrand in Zwijndrecht: man (25) opgepakt

In de nacht van woensdag op donderdag is brand uitgebroken in een kantoorgebouw aan de Beneluxlaan i...