Dordrecht, Netherlands

Klooien met frequenties en morsecodes ontcijferen; Arie geeft er zelfs les in

Vlakbij de sportvelden van de Oranje Wit hal, in een typisch clubhuis met wat kerstversiering, kun je binnen 16 weken een echte radiozendamateur worden. De les wordt gegeven door PA3A, de enige echte Arie Kleingeld in de zendwereld. “Iedereen heeft zo z’n hobby’s!!”
Alexander Eleveld | 8 december 2022 12:45 | Aangepast op 8 december 2022 12:45
PA3A is een soort van codenaam en een teken dat Arie legaal op de frequenties mag zenden. Dat mag namelijk, in tegenstelling tot uitluisteren, niet zomaar: “Net als RTV Dordrecht, je zult een vergunning moeten hebben om ergens de ether te mogen bezetten.” En zo’n registratie kan je dus behalen met behulp van Arie van de Dordtse Elektronica Club: “Om te zorgen dat ze weten wat ze kunnen doen bij bijvoorbeeld storingen en dat ze dat dan kunnen oplossen.”
‘Sociaal, compact en modern!’
Maar wie wilt er nou nog zenden via radiofrequenties? Er zijn toch genoeg andere digitale opties of online verbindingen? “Waarom wil je postzegels verzamelen? Waarom wil je voetballen? Iedereen heeft zo z’n hobby’s!” glundert Arie. Het zijn ook veelal gepensioneerden die een nieuwe hobby zoals deze zoeken. En, het zendamateurisme is tegenwoordig ook compact en gedigitaliseerd. Geen grote kasten meer met koptelefoons en enorme microfoons. Arie wijst naar een zender en ontvanger van beide zo’n 30 centimeter omvang: “Dit had net zo goed het display van een autoradio kunnen zijn.”

Arie zit vol met verhalen en anekdotes uit de zendwereld, want met een beetje geluk spreek je iemand uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Verenigde Staten. Er zit eigenlijk ook best een groot sociaal aspect aan: “Ik heb vroeger veel gevaren en maakte toen verbinding met iemand uit Florida. Toevallig waren we daar en toen hebben we afgesproken.” Ook is hij samen met de club een paar keer naar Ghana geweest om daar uit te zenden voor Mercy Ships. Een sponsorproject om bijvoorbeeld een ziekenhuis op te richten.

Kijk hieronder naar een eerdere video die RTV Dordrecht maakte over Mercy Ships.
'Morsende Kroaten’
En al dat gepraat over de radio, gaat dat dan over de oorlog in Oekraïne of de politiek tegenstand in Amerika? Nee, zegt Arie: “Gewoon over ditjes en datjes en het weer.” En dat blijkt als Arie de radio afstemt op iemand uit Kroatië. Door middel van morsen geeft hij door wat het weer daar is. En Arie kan dat direct, in gewoon Nederlands, aan ons en zijn cursisten vertalen.
Sowieso is het groepje cursisten, een groepje van zes, dolenthousiast. Ze hebben in het verleden misschien zelf al als een zogenoemde piraat uitgezonden of keken vroeger veel naar de Wereldomroep.

‘Vast clubje (oude) leden’
De Dordtse Elektronica Club kent nu zo’https://www.pi4dec.nl/n 100 tot 130 leden. Een aantal wat met de tijd soms hoger en soms lager ligt. Ook veelal een oude doelgroep met een enkele jonge leden. Mocht je een keer zo’n cursus willen volgen, dan kun je je volgend jaar weer opgeven. Maar Arie waarschuwt: “Je moet echt wel wat verstand hebben van techniek.”

Lees meer over:

Radioamateurs|Zenden|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57