Dordrecht, Netherlands

Studenten moeten tekort aan doktersassistenten oplossen: 'Probleem is er al jaren'

Studente Amina (20) aan het werk in het praktijklokaal Corrado Francke
Er is in onze regio een tekort aan doktersassistenten en daardoor komt ook het aantal stageplekken in het geding. Om de tekorten op te lossen, slaan zorggroepen en het Dordtse Da Vinci College de handen ineen. "Praktijken zijn soms minder goed bereikbaar omdat er geen personeel is."
Corrado Francke | 31 januari 2023 15:00 | Aangepast op 31 januari 2023 11:14
Sinds een jaar of twee is de onderwijsinstelling vooral bezig om de regio Gorinchem te helpen, legt domeinleider Margreet Knops van het Da Vinci College uit. "Daar is de zorg kleinschaliger en merken ze dat jongeren wegtrekken uit de regio."

De Zorggroep Huisarts en Zorg uit Gorinchem merkt daar de gevolgen van. "De patiënten merken het doordat ze langer in de wacht staan aan de telefoon", zegt Gabriëlle Wempe namens het collectief van zeventig samenwerkende huisartsen in de regio.
De opleiding merkte hier ook iets van, want doordat er minder stageplaatsen waren, konden scholen ook minder opleidingsplaatsen aanbieden. Daar moet met de samenwerking een einde aan komen. Studenten gaan één dag in de week naar school en lopen vier dagen per week mee in een praktijk, die daarmee wordt ontlast. "Zo kun je meer assistenten opleiden die op termijn een vaste plek in de huisartsenpraktijk kunnen innemen."

Ook in de Drechtsteden is er een tekort aan doktersassistenten, zegt Knops. De onderwijsinstelling werkt daarom ook samen met andere regionale zorggroepen en opleidingsinstellingen, zoals DrechtDokters.

Tijdens de open dag eind januari probeerden docenten en studenten jongeren enthousiast te maken voor de opleiding. "Het is echt een opleiding die mij past", zegt derdejaarsstudent Tessa van Emmerik. "Je leert veel, doet veel, en als je goed kunt praten en dingen uit kan zoeken is dit echt wel een opleiding voor jou."
Met een diploma Doktersassistent kun je bij een huisarts gaan werken, als assistent van een verpleeghuisarts, in het ziekenhuis of bij revalidatiecentra. "Overal waar een arts werkt die een assistent nodig heeft, kun je werken. Je kunt natuurlijk ook doorstuderen", aldus docent Mariël van Boxtel-Apon.

De opleiding hoopt na de zomer weer twee volle klassen, zo'n 58 studenten, te verwelkomen. Die studenten moeten ervoor zorgen dat er stapje voor stapje weer meer doktersassistenten op de werkvloer komen.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Lokale cadeautjes worden bezorgd met de tax

De gemeente Dordrecht komt samen met Dordrecht Marketing en de POBD met extra initiatieven om ondern...