Dordrecht, Netherlands

Studenten ROC Da Vinci College strijden om titel beste vakman en vakvrouw van Nederland: aflevering 2 -zorg

Via de voorrondes en kwartfinale bereikten Sidra, Romy, Jelle en Sharive de nationale finale van Skills Heroes. Tijdens dit evenement nemen MBO studenten uit heel Nederland het tegen elkaar op in de RAI in Amsterdam. Door het uitvoeren van een wedstrijdopdracht krijgen de studenten de kans om hun vak kunsten te etaleren voor een onafhankelijke jury.
Marjolein Vos | 22 maart 2023 11:40 | Aangepast op 22 maart 2023 10:54
In zestig beroepscategorieën zal er op 23 en 24 maart gestreden worden om de titel beste vakman of vakvrouw in hun vakgebied. Van hovenier tot autotechnicus en van kapper tot meubelmaker. Met maar liefst vier studenten is het ROC Da Vinci College uit Dordrecht ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd tijdens de finale. Wij stellen de finalisten graag aan u voor.

Jelle Schenk | Maatschappelijke Zorg
We treffen vierdejaars student Jelle nog net voordat hij met de fiets vanuit Dordrecht naar zijn stage in Puttershoek vertrekt. Een flinke afstand om te overbruggen, maar voor Jelle is dat geen enkel probleem want al snel blijkt dat zijn hart in de zorg ligt. “Ik ben echt een mensenmens, ik vind het ontzettend leuk om met mensen te werken en ik krijg er ook enorm veel energie van.” We spreken met Jelle in een zogenoemd simulatielokaal wat eruitziet als een huiskamer, volledig in de stijl waar deze vakman zijn werk verricht.

De opleiding
Tijdens de studie Maatschappelijke Zorg worden studenten opgeleid om mensen die wat extra aandacht nodig hebben te ondersteunen, te activeren en te begeleiden. Dit kunnen mensen zijn van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuigelijke beperking. Daarnaast focust de studie zich tot op het opleiden van professionals die mensen helpen met een chronische ziekte of problemen, zoals psychiatrische ziekte, verslaving of gedragsproblemen.

De keuze voor de opleiding Maatschappelijke Zorg was vrij makkelijk gemaakt. “Ik dacht: ik wil dit gewoon doen, ik zei steeds dat ik mensen wil helpen maar ik weet niet hoe. Dat is nu juist iets wat ik tijdens deze opleiding heb geleerd.” De appel lijkt niet ver van de boom te vallen, want veel familieleden van Jelle werken in de verzorging en verpleging. “Het zit denk ik in het bloed” grapt Jelle.

De kwartfinale
Jelle is trots op zijn finaleplek en hij geeft aan dat hij er hard voor heeft gewerkt. In de kwartfinale kwam Jelle terecht in een rollenspel met een acteur, zijn vermogen om mee te denken en mee te bewegen met de cliënt gaf volgens Jelle de doorslag. “De client begon tijdens wedstrijd over het schrijven van een brief, ik ben daarin meegegaan en dus gingen we een brief schrijven.”

De finalist lijkt zijn zenuwen redelijk onder controle te hebben en geeft aan vooral rustig en zichzelf te willen blijven. Toch oefent Jelle op verzoek van ons nog één keer een rollenspel samen met student Romy. Het gesprek verloopt soepeltjes maar volgens Jelle is dat niet altijd het geval. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat je te moeilijke vragen stelt en dat je echt op het niveau van een kind moet gaan praten. In het begin was dat wel wennen maar door het veel te doen leer je het.” Jelle heeft het vak in ieder geval goed in de vingers en hij lijkt klaar voor de finale.
Romy Maasland | Verzorgende Individuele Gezondsheidszorg
We spreken Romy in een simulatielokaal van het ROC Da Vinci College op het Leerpark. In deze moderne ruimte staan twee bedden met levensechte zorgvragende pratende poppen die worden gebruikt om studenten klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Er hangen zelfs camera’s in de ruimte die worden gebruikt om het leerproces te filmen. Klasgenoten kunnen vervolgens op afstand feedback geven zonder dat ze de student tijdens de simulatie storen.

De opleiding
Romy bevindt zich inmiddels in het laatste jaar van de studie Verzorgende Individuele Gezondheidszorg. Tijdens deze opleiding worden studenten opgeleid om mensen te verzorgen die dat nodig hebben. De cliënten zijn vaak ouderen, zieken, of mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Afgestudeerden komen vaak te werken in de thuiszorg, verzorgings- of verpleeghuizen en in woonvoorzieningen.

De keuze voor het vak
Romy koos voor de opleiding na het volgen van een stage in de zorg tijdens het laatste jaar op de middelbare school. Daarnaast woont haar oma in een verzorgingstehuis. Zo maakte zij van dichtbij mee hoe het is van de andere kant. Inmiddels voelt Romy zich helemaal op haar plek in de zorg: “Ik vind het leuk om mensen te helpen, gewoon elke dag weer voor ze klaar staan en hun aanspreekpunt zijn.”

Diepte- en hoogtepunten
Volgens Romy is haar beroep mentaal zwaarder dan fysiek en gaat het werk gepaard met hoogte- en dieptepunten. Zo haalt ze het voorbeeld aan van een cliënt die aangeeft niet meer te willen leven maar nog wel gezond is. Tegelijkertijd is het volgens Romy een dankbaar beroep als ze bijvoorbeeld mensen heeft gewassen en aangekleed.

De kwartfinale
Romy moet eerlijk bekennen dat zij nog nooit met de poppen uit het simulatielokaal heeft gewerkt: “dat was niet mogelijk vanwege corona, maar gelukkig heb ik via mijn stage al veel praktijkervaring opgedaan.“ Die praktijkervaring kwam goed van pas tijdens de kwartfinale. In een rollenspel kreeg ze namelijk te maken met een cliënt met een te laag bloedsuikergehalte en met iemand die een allergische reactie kreeg op een medicijn. Met beide situaties wist Romy goed om te gaan, ze belde eerst de arts en ging vanuit daar handelen.

Vooruitblik op de finale
Romy geeft aan dat ze het ontzettend leuk vind om in de finale te staan en heeft weinig last van wedstrijdspanning. “Je kan niet meer doen dan je best, ik ga er gewoon heel nuchter in.” Tijdens het gesprek oefent Romy toch nog even met één van de poppen en met een vijftal vragen weet de finaliste direct wat het euvel is. Ook deze vakvrouw lijkt klaar voor de finale.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Zorgdirecteur Dubbelmonde: 'Dingen gaan niet goed, maar dat komt door grote verandering'

Hij wil het niet goedpraten, maar alles heeft een reden. Directeur ouderenzorg Sven de Langen van zo...

Praktische opleidingen minder populair onder jongeren in de Drechtsteden

In schooljaar 2023/2024 hebben minder jongeren in de Drechtsteden gekozen voor een MBO-opleiding dan...

Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep willen samenwerken

Het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep, waar onder meer het Beatrixziekenhuis in Gorinc...

Verpleeghuis De Linde onder verscherpt toezicht geplaatst

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft De Linde onder verscherpt toezicht gesteld. De Lin...

‘Als we geen mantelzorgers hebben, dan worden veel mensen aan hun lot overgelaten’

Zorgen voor je partner, kind, buur of vriend zonder dat je daar betaald voor krijgt of dat je een me...

Dordtse VVD: zorgen om welzijn veteranen

De Dordtse VVD vraagt zich af of de stad genoeg doet voor haar veteranen. Dat blijkt uit vragen die ...