Dordrecht, Netherlands

Vond er een grote Dordtse affaire plaats tijdens WO II?

Op een deel van de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht rust al, vanaf de bevrijding in 1945, een taboe. Harry Evers, moest tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de politieke politie (Duitse politie) werken. Was hij een oorlogsmisdadiger of speelde hij juist een heldenrol in het verzet? Historicus en politieagent, Frank van Riet, raakte tijdens een ander onderzoek gefascineerd door deze geschiedenis.
Stephanie Roggekamp | 14 oktober 2022 10:05 | Aangepast op 14 oktober 2022 10:05
Wat hem zo boeide tijdens het onderzoek? Tientallen politieagenten, waaronder twee Dordtse, zouden elke keer als ze een huis van joodse mensen hadden ‘ontruimd’ feestvieren. Dit verhaal kwam hij tegen tijdens een ander onderzoek over het 'Handhaven onder de Nieuwe Orde'.

Een strijd
Tijdens verder onderzoek kwam Van Riet erachter dat er geen diepgaand onderzoek is geweest naar vragen als: Waarom bleef de top van de illegaliteit Harry Evers tot het bittere eind steunen? Wist hij te veel over een interne machtsstrijd of over andere zaken rond de illegaliteit die het daglicht niet konden verdragen? Hoe konden de drie Dordtse politiemannen uitgroeien tot beruchte en gevreesde handlangers van de bezetter? Waren zij representatief voor het hele Dordtse politiekorps of behoorden zij tot de uitzonderingen?

Zo kwam Van Riet erachter dat er sprake leek te zijn van een ‘Dordtse affaire’. Van Riet: “Een verhaal die diep was weggestopt en waar bijna niemand meer aan herinnerd wilde worden. De gebeurtenissen die in Dordrecht tot deze affaire leidden, vertonen dezelfde kenmerken als andere affaires waarmee Nederland na de bevrijding te maken kreeg, zoals de Velser affaire of de affaires Sanders", vertelt hij. Onderzoek toont volgens hem zelfs direct verband tussen enkele van deze affaires.

Benieuwd naar het verhaal van Frank van Riet? Bekijk het hier:
Let op: onder de video gaat het verhaal verder
Een van de verhalen uit het boek speelt zich af aan de Singel 160. In de oorlog werden joodse mensen uit het huis gezet, waarna het gebouw werd omgetoverd tot een politiek politiebureau. Evers werkte vanuit daar met een collega. Van Riet: “Het opvallendste is dat daar vaak aanwijzingen op een presenteerblaadje kregen aangewezen.” Tegelijkertijd hielp hij mee in het verzet, maar “veel acties mislukte opvallend genoeg ook.”

6 jaar lang
Het onderzoek heeft Van Riet gebaseerd op honderden proces verbalen en getuigenschriften. Daarnaast heeft hij gesproken met verschillende nabestaanden, al wilde niet iedereen meewerken. “Voor sommigen is dit stuk uit de geschiedenis een afgesloten hoofdstuk.” In totaal heeft Van Riet zes jaar gewerkt aan het onderzoek en het schrijven van een boek.

Het boek
Het hele verhaal over de Dordtse affaire heeft Frank van Riet dus beschreven in zijn boek ‘De Dordtse Affaire’. Met de gebeurtenissen en waarheden achter de aanslag bij Park Merwestein, het politieke politiebureau aan de Singel en ook het verhaal van Evers ná de oorlog. Hoe kan het dat Harry Evers nooit is veroordeeld voor de liquiditaties waarvoor hij verantwoordelijk was.

Donderdag 20 oktober wordt het boek gepresenteerd in de Wilhelminakerk in Dordrecht. Burgemeester Kolff ontvangt het eerste exemplaar en ook zullen Kees Weltevreden en Frits Barend spreken.
Frank van Riet RTV Dordrecht

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Leerlingen stappen in tijdmachine: levensechte geschiedenisles

Geen saaie les in het lokaal, maar een interactieve en levensechte geschiedenisles in de buitenlucht...

Vergeten Dordtse verzetsheld Koopman krijgt eigen pad op Essenhof

Hij moest zijn verzet tegen de Duitsers in 1944 op de Waalsdorpervlakte met de dood bekopen. En hoew...

Theater na de Dam speelt zich dit jaar af in de Biesbosch

Hoewel het nog even duurt voor het mei is, wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan een nieu...

Nieuwe tentoonstelling ‘De Dordtse Affaire’ geopend in Museum 1940-1945

De indeling van het museum moest er flink voor op de schop, maar Museum 1940-1945 is een tentoonstel...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op Pad Met Ad met jongeren over de oorlog tussen Israël en Hamas

Het conflict tussen Hamas en Israël zorgt ook in Nederland voor verdeeldheid en maatschappelijke onr...