Dordrecht, Netherlands

Wéér staking streekbuschauffeurs; 'Qbuzz noemt actie zinloos'

Buschauffeurs met FNV als vakbond willen het streekvervoer 19, 20 en 21 oktober stilleggen. “De chauffeurs vinden het ontzettend vervelend voor de reiziger, maar deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen”, legt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV streekvervoer, uit.
Stephanie Roggekamp | 17 oktober 2022 13:00 | Aangepast op 17 oktober 2022 13:00
“Daarnaast maken de chauffeurs zich zorgen om de inkrimping van het openbaar vervoer die op dit moment gaande is”, vertelt Van der Gaag. De stakingen van deze week zijn een vervolg op de landelijke stakingen van vorige maand. Daarin gaven de chaffeurs Qbuzz vijf weken de tijd om weer om de tafel te gaan zitten. “Dat weigeren ze tot nu toe. Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel. Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt”, aldus Van Der Gaag.

Vorige maand staakten de buschauffers ook al. Zo zag het er toen uit:
QBuzz niet blij
Op de aangekondigde staking reageert de voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) niet blij. De verening vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz. Voorzitter, Fred Kagie: “‘De FNV-staking voor de cao OV 2021-2022 heeft geen enkele zin. Het heeft alleen maar nadelen: het dupeert de reizigers, het kost de stakende medewerkers geld, het kost de ov-bedrijven geld en het schaadt de betrouwbaarheid van het vervoer en het aanzien van de sector.”

Daarnaast geeft de vereniging aan dat er dit jaar een eenmalige uitkering wordt gegeven van €1.000,- bruto. Dat zijn ze overeengekomen met vakbond en cao-partner CNV. Fred Kagie: “Iedereen merkt dat het leven duurder is door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie. Medewerkers hebben behoefte aan direct merkbare oplossingen. Met vakbond CNV zijn we hierover in gesprek gegaan, de extra uitkering is het resultaat van deze gesprekken.”

Dreigen met staken en onderhandelingen over nieuwe cao gaan niet samen
QBuzz wil graag zo snel mogelijk in gesprek over een nieuwe cao voor 2023, maar laat weten dat het niet met FNV gaat. Zo geven ze in een bericht aan dat FNV-leden kunnen en mogen staken omdat zij het niet eens zijn met de afspraken voor de afgesloten cao 2021-2022, maar FNV-leden kunnen nu niet staken over de cao 2023. “Staken kan pas als partijen helemaal uitonderhandeld zijn. De onderhandelingen voor de cao 2023 moeten nog beginnen. De werkgevers kunnen niet inhoudelijk met een partij in gesprek over een nieuwe cao, terwijl diezelfde partij gelijktijdig met stakingen dreigt voor de huidige cao. Dit terwijl de huidige cao rechtsgeldig is en al wordt uitgevoerd. Dan lopen onderwerpen, onderhandelingen en de inzet van alle partijen door elkaar.”

Eisen van FNV
FNV geeft aan de chaffeurs een loonsverhoging willen ter composatie van de prijsstijgingen van 10 procent en een koopkrachtverbetering van 100 euro. Daarnaast moeten de werkdruk en het personeelstekort aangepakt worden. Zo moet een generatiepact ingevoerd worden, waardoor 63-plussers minder kunnen gaan werken met behoud van 80 procent van het salaris en 100 procent pensioenopbouw.

Lees meer over:

Staking|Qbuzz|FNV|staking|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Lees ook

Ook treinen en bussen Qbuzz staan zaterdagavond stil

Vervoersbedrijf Qbuzz sluit aan bij de actie van NS. Die kondigde begin deze week aan aanstaande zat...

Losse kaartjes ‘overbodig’ en vanaf juni verleden tijd bij Qbuzz

Reizen met losse kaartjes is in bussen en treinen van Qbuzz vanaf 1 juni verleden tijd. Volgens de v...

Vakbonden protesteren voor hoger loon medewerkers woningcorporaties

Zo’n 100 mensen hadden zich dinsdagmiddag bij het kantoor van Trivire in Dordrecht verzameld om een ...

Qbuzz zoekt buschauffeurs: ‘Het is een kick om zo’n groot voertuig te besturen’

Zonder groot rijbewijs achter het stuur van een bus kruipen. Dat kan normaal gesproken natuurlijk ni...

Vanaf 2024 ook ‘s nachts met de trein van en naar Dordrecht

Qbuzz mag een nachttrein tussen Dordrecht en Utrecht Centraal laten rijden. De Autoriteit Consument ...

Qbuzz zet bodycam in bij gevaarlijke of bedreigende situaties

Veiligheidsmedewerkers van Qbuzz in de vervoersgebieden Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem en in Utr...