Dordrecht, Netherlands

Wethouder en Zuster Norma reageren op inspectierapport: ‘Echt belangrijk om hier werk van te maken’

De beelden van de misstanden bij zorginstelling Zuster Norma staan bij velen nog op het netvlies. Het is inmiddels 3 maanden verder, en de inspectie is langsgeweest. Het rapport is overwegend positief, en daar is de zorginstelling blij mee. Toch is de kous nog niet helemaal af.
Stephanie Roggekamp | 7 februari 2022 11:25 | Aangepast op 7 februari 2022 11:25
De particuliere Dordtse zorginstelling Zuster Norma kwam in november onder toezicht te staan na een onthutsende uitzending ‘Undercover in Nederland’ op SBS6. Incognito liet presentator Alberto Stegeman allerlei misstanden zien. De uitzending deed veel stof opwaaien en ook wethouder Peter Heijkoop van Zorg en Welzijn keek met ‘pijn in het hart’.

Naar aanleiding van de uitzending bracht de inspectie op 15 november onaangekondigde bezoeken en werd er op 12 normen getoetst. Bijvoorbeeld of cliënten met vertrouwen en begrip worden behandeld en of de zorgverleners de wensen weten van hun cliënten weten.

Met name de personele bezetting schiet tekort, volgens de inspectie. Yvonne Hogewoning van de raad van advies van Zuster Norma, geeft uitleg: “Dat gaat vooral om personeel in de nacht, dat is een landelijk tekort. Maar voor alle verbeterpunten ligt al een actieplan klaar.” De uitzending had grote gevolgen voor de instelling, zo is het door alle negatieve aandacht extra lastig gebleken om personeel te werven.

Een half jaar geleden riepen de burgemeester en de wethouder op dat iedereen die wilde vertrekken, weg kon. Volgens de instelling is er maar 1 van de 15 cliënten verhuisd. Wethouder Heijkoop is blij met het rapport: “We weten nu dat de misstanden die er toen waren, niet meer aan de orde zijn.” Desondanks kreeg de gemeente wel een hoop reacties binnen. “Ik heb veel mensen gesproken, familie, medewerkers die vertrokken zijn, veel verhalen aangehoord. Er speelt nogal wat daar, dus het is écht belangrijk dat ze hier werk van gaan maken.”

Yvonne Hogewoning is van mening dat er vooral veel maatwerk in Zuster Norma zit: “We zijn blij dat de inspectie dat ook positief inziet. Mensen mogen hier boterhammen met pindakaas, of geen warm eten als ze dat wensen. Dat is niet overal zo.”

Wethouder Heijkoop trekt de problemen met Zuster Norma vooral naar een breder perspectief: “Ik denk dat een groot deel van de problemen te zoeken is in de marktwerking in de zorg. Dit soort kleine zorginstellingen mist toch vaak de structuur, de continuïteit en kunnen daardoor niet altijd de goede zorg leveren. Dat is nadrukkelijk niet alleen het geval bij Zuster Norma, maar over de marktwerking in de zorg als geheel. Daarvan vind ik echt dat die een halt zou moeten worden toegeroepen, en dat het meer om de mensen moet gaan en niet om het geld.”

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Verpleeghuis De Linde onder verscherpt toezicht geplaatst

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft De Linde onder verscherpt toezicht gesteld. De Lin...

Zuster Norma voldoet grotendeels aan alle zorgnormen: ‘Passende en liefdevolle zorg’

Beide locaties van Zuster Norma zijn op 9 van de 12 normen voldoende beoordeeld door de Inspectie Ge...