Nog 1500 wachtenden voor je; nood bij huurwoning is hoog

21 juli 2021 12:24

Wie een sociale huurwoning in de Drechtsteden zoekt, heeft een lange adem nodig. Meer dan 1500 aanmeldingen voor zo´n woning zijn geen uitzondering. En probeer daar meer eens tussen te komen. “Ik ben blij dat ik in deze tijd geen huis hoef te zoeken”, zegt Tinka de Rood, bestuurder van Trivire.

Niet alleen starters, maar ook mensen die in een scheiding liggen of weduwe zijn, overzien de gevolgen niet meer. Om deze reden trekken de woning corporaties nu ook eindelijk aan de bel. “De actieve zoektijd, bij ons in de regio, is normaal twee jaar. Maar die norm overschrijden we nu in alle gemeenten”, zegt De Rood. Zo is de gemiddelde wachttijd nu 2,5 tot 3 jaar.

Te kort inhalen
De woningcorporaties dringen er daarom nu op aan om meer woningen te bouwen. “Het tekort is minimaal 600 tot 1000 woningen”, zegt raadslid Theo Oostenrijk van het CDA. “En dat is alleen nog maar het tekort dat ingehaald moet worden.”

Volgens wethouder Marco Stam moeten in ieder geval 1100 gesloopte woningen vóór 2030 'terug' gebouwd worden. “Daarnaast zijn we aan het kijken hoe we met ontwikkelaars een plus kunnen creëren voor extra sociale huurwoningen.” De achterstand is onder andere opgelopen door het slopen van woningen in de wijken als Crabbehof en Wielwijk.

Dat was dan ook het beleid van de gemeente: slopen van sociale huurwoningen om meer diversiteit te krijgen qua sociale huur- koop- en particuliere huurwoningen. “Daarvoor in de plaats moeten er dan wel nieuwe sociale huurwoningen gebouwd worden. Als dat niet gebeurt, loopt het fout,” analyseert Oostenrijk.

Zeker 1500 reacties op één woning

Voor Bente Klein komen de plannen sowieso te laat. Zij heeft nu een tijdelijke huurwoning, waar ze binnenkort uit moet. De tijd begint te dringen. “Het is een uitzichtloze situatie”, vertelt ze bedroefd. “Ik reageer op loting woningen, maar dan zijn er vaak iets van 1500 reacties.” Zelf staat ze dan vaak op plek 700.

Niet alleen jongeren ervaren de gevolgen, ook mensen die willen scheiden hebben last van de lange wachttijden. “Maar denk ook aan de mensen die weduwe zijn geworden en niet meer in hun eentje de woning kunnen betalen. Ze hebben dan een sociale huurwoning nodig, maar komen er niet tussen. Het kan zelfs zo lopen dat iemand uiteindelijk dakloos wordt,” vertelt de bestuurder van Trivire.

De toekomst
"De gemeente moet nu plekken beschikbaar stellen om corporaties hun werk te laten doen. De corporaties moeten dit ook oppakken", zegt de CDA raadslid. “Alle partijen moeten hieraan meewerken.” De corporaties willen de wachttijden juist verkorten door beter met de betrokken partijen samen te werken en innovatiever te bouwen. Denk hierbij aan woningen die in de fabriek al in elkaar gezet worden.

“In de Colijnstraat gaan we nu ongeveer 200 woningen neerzetten. Een deel zal daarvan bestaat uit sociale huurwoningen”, zegt wethouder Stam. “Ook in andere plekken van Dordrecht West gaat teruggebouwd worden. De plannen zijn in de maak.” De wethouder belooft dat de achterstanden in 2030 zijn ingehaald.


Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)