Noodkreet Vluchtelingenwerk: ”Dordrecht, kom met opvangplekken!”

07 oktober 2021 13:35

Dordrecht moet evenals andere gemeenten in Zuid-Holland met opvangmogelijkheden komen voor vluchtelingen en statushouders. Dat schrijft de organisatie Vluchtelingenwerk in een brandbrief, gericht aan de gemeenteraad. Volgens de organisatie dreigen in Nederland ontoelaatbare situaties als gemeenten niet meewerken. Dordrecht heeft tot nu toe laten weten geen mogelijkheden voor opvang te hebben maar is die wel aan het onderzoeken.

De Dordtse gemeenteraad blijkt verdeeld over de mogelijk komst van vluchtelingen. De PvdA en D66 noemen het ‘schandalig’ dat er niets is geregeld voor vluchtelingen. “Het wordt koud, ga in de pro-actieve stand en laat mensen zo snel mogelijk voorzieningen regelen,” zegt Paul Tiebosch van D66. Inge Stevens van de PvDA is het hiermee eens: “Het COA meldde vandaag dat er 4000 vluchtelingen zijn waarvan er nu voor 2000 nog geen plek is. Ik vind het echt schandalig dat je dan als gemeente niet ook een aantal vluchtelingen wil opnemen.”

Volgens de PVV en VVD daarentegen zijn er onvoldoende mogelijkheden in Dordrecht. Zij vinden dat inwoners van Dordrecht die al lang op de wachtlijsten staan, eerst geholpen moeten worden. De VVD zegt bovendien bang te zijn dat, als Dordrecht mensen gaat opvangen, zij vooral in kwetsbare wijken terecht zullen komen, wat de VVD ‘onwenselijk’ vindt.

Loudy Nijhof van fractie Nijhof wil eerst weten wat er mogelijk is voor vluchtelingen: “Alvorens je mensen op gaat vangen, moet je heel duidelijk zijn over wat je ze kunt bieden, en het liefst ook voor wat langere tijd. Dat is zeker belangrijk voor vrouwen en kinderen.”

De gemeenteraad heeft toegezegd nog voor eind oktober met een aantal voorstellen te komen. Er zal daarnaast een raadsdebat komen over de rol die Dordrecht kan spelen in de opvang van vluchtelingen.

Foto: Jordy Nijenhuis

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2022 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)