Onderwijsmuseum niet per direct in zwaar weer door coronacrisis, maar bezuinigt wel

De Museum Vereniging waarschuwde donderdag dat een op de vijf musea in ons land volgende maand problemen krijgt met het uitbetalen van lonen. Een kwart van de musea dreigt zelfs failliet te gaan. Ook het Onderwijsmuseum is aangesloten bij die brancheorganisatie en mist al weken inkomsten terwijl de kosten doorlopen.

Toch hoeft het museum zich niet meteen zorgen te maken zegt directrice Petra Reijnhoudt. “De vaste kosten kunnen we vooralsnog betalen uit het feit dat wij gesubsidieerd worden. Het is niet zo dat we à la minute in grote financiële nood komen.”

Maar dat betekent niet dat het museum zich geen zorgen hoeft te maken. “Je prognoses zijn gebaseerd op het feit dat je het hele jaar open bent en ook inkomsten ‘via de voordeur’ - zoals wij dat altijd noemen - genereert. Als je twee maanden geen inkomsten hebt, dan zul je toch ergens dingen moeten gaan aanpassen.” Daarom wordt nu al gekeken waar bezuinigd kan worden, zoals op de algemene kosten en de gebouwkosten ."Het feit dat we dicht zijn, scheelt ook weer wat vaste kosten. Bijvoorbeeld de schoonmaak.”

Aanpassingen
Het museum hoopt dat de maatregelen na 28 april versoepelen en denkt daarom nu al na hoe het eventueel open kan gaan voor bezoekers. Bijvoorbeeld met looproutes en voldoende faciliteiten om je handen te kunnen wassen. Maar ook dan zijn niet alle problemen als sneeuw voor de zon verdwenen. “We verwachten niet dat de bezoekers dan meteen weer in grote getale gaan komen”, laat Petra weten.

Hoop houden
“Ik hoop dat we heel snel deze situatie achter ons kunnen laten en dat mensen de angst kwijtraken om weer op pad te gaan. Dat zou betekenen dat het museum ook weer kan draaien zoals we dat graag zien dat het draait.”

www.youtube.com/watch?v=Ulol2JU8Otk

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)