Dordrecht, Netherlands

Opname-aantal Zuid-Holland Zuid op coronadashboard al wekenlang op bijna 0: 'Onbetrouwbaar en onzinnig'

Wie goed kijkt naar regionale en landelijke coronacijfers, is het misschien al opgevallen: het grote verschil dat al wekenlang te zien is in het aantal ziekenhuisopnames op het landelijke coronadashboard en het dashboard van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Zo meldt het ziekenhuis dat er zondag 22 november 7 patiënten werden opgenomen. Het landelijk dashboard meldt voor dezelfde dag in Dordrecht 0 opnames. Hoe kan dat?
Vivian Rutte | 23 november 2020 16:58 | Aangepast op 23 november 2020 16:58
Geen Dordtenaren?!

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid is de belangrijkste reden voor dit verschil dat het landelijke coronadashboard alleen toont hoeveel inwoners er per gemeente in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dat zou betekenen dat alle opnames van de genoemde dag niet uit Dordrecht komen.


Even rondklikken op het coronadashboard leert dat ook voor de omliggende gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht het opname-aantal op 0 staat. En kijken we naar de regio Zuid-Holland-Zuid, waar normaal gesproken toch het merendeel van de patiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis vandaan komt, dan staat dit op 0,3.


“Het is ook niet zo dat wij toevallig al wekenlang tot de nok gevuld zijn met allemaal niet-Dordtenaren die corona hebben”, verklaart ziekenhuiswoordvoerder Frank van den Elsen het verschil. “De werkelijke uitleg is dat het RIVM simpelweg niet beschikt over cijfers van opgenomen patiënten. Ze kúnnen dat cijfer op hun dashboard niet tonen, althans niet betrouwbaar, omdat ze niet weten waar een patiënt verblijft.”


‘Opname-aantal RIVM onbetrouwbaar en onzinnig’

In de wet is vastgelegd dat laboratoria positieve coronatesten moeten melden bij de GGD. De gezondheidsdienst kan daardoor actie ondernemen: het informeren van de betrokkene over wat wel en niet te doen en starten met het bron- en contactonderzoek.


“Maar bij die melding wordt niet gezegd hoe het met die patiënt is, ook niet waar deze patiënt verblijft, en dus ook niet of hij of zij in het ziekenhuis is opgenomen, of daar misschien later nog opgenomen zal worden, of daar inmiddels weer uit is. Dat mag niet eens worden verteld”, stelt Van den Elsen. “De informatie over opgenomen patiënten die het RIVM geeft, is dan ook per definitie onbetrouwbaar en onzinnig.”


‘Regionale gegevens minder accuraat dan de landelijke’

Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid spreekt dit tegen. Volgens hem komt het verschil doordat “op het coronadashboard de opnames van (grofweg) het afgelopen etmaal staan, terwijl het dashboard van het Albert Schweitzer totaalcijfers toont”.


Verder geeft het ministerie aan gebruik te maken van een databestand van het RIVM dat alleen meet op regionaal en gemeentelijk niveau. “Ook zijn de regionale gegevens minder accuraat dan de landelijke gegevens. Dit komt doordat we op dit moment voor regionaal/gemeentelijk niveau gebruik maken van een databestand van het RIVM, waarin niet alle meldingen altijd goed worden doorgeven. Voor het landelijke beeld gebruiken we data van stichting NICE. We zijn bezig om die ook op lokaal en regionaal niveau te gaan gebruiken.”


Complotdenkers

Kortom, het verschil tussen de cijfers kan komen doordat de opnames in het Albert Schweitzer ziekenhuis niet uit Dordrecht of omliggende gemeenten komen. Maar vooral omdat het landelijk dashboard de cijfers van het RIVM gebruikt, waarin niet alle informatie meegegeven mag worden of alle data goed doorgegeven wordt.


Of dit verandert als het landelijk dashboard ook voor lokale cijfers de data van NICE gaan gebruiken is voorlopig nog de vraag. Is het verschil in de cijfers in de tussentijd erg? Op vrijwel elk bericht over de regio als coronahotspot, het ziekenhuis dat haar deuren sluit en ander coronagerelateerd nieuws, komen er vele reacties dat dit onzin is omdat het landelijk dashboard zegt dat er in deze regio vrijwel niemand wordt opgenomen.


Daar ondervindt het ziekenhuis last van, zegt Van den Elsen. “Want steeds wordt die 'nul' weer aangegrepen door de complotdenkers die zeggen: Zie je wel, dat ziekenhuis is helemaal niet vol. Het RIVM geeft hier al wekenlang mede voeding aan.”


Bekijk de cijfers van onze regio of stad hier op het coronadashboard

Bekijk hieronder de huidige stand van zaken in het Albert Schweitzer ziekenhuis


Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Schiet op met een oplossing voor de gestremde veerdienst Werkendam. Met die boodschap hebben verschi...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Sterrenburg viert op 5 mei de vrijheid met een speciale maaltijd

Een primeur in Op Pad Met Ad deze week: in navolging van andere gemeenten zal op 5 mei een vrijheids...

En dat is nummer twintig: pot vol herinneringen aan Dordtse muur

Vanaf deze week wordt de Voorstraat Noord wat kleurrijker. Kunstschilder Maarten Mooren maakt nameli...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...