Dordrecht, Netherlands

Parkhuis start met vaccineren bewoners

Na de nachtmerrie met 117 besmettingen en 31 overleden bewoners in de eerste lockdown, kan Het Parkhuis opgelucht ademhalen: donderdag en vrijdag worden namelijk alle bewoners gevaccineerd. Het personeel was eerder deze maand al aan de beurt voor hun eerste prikken.
Vivian Rutte | 28 januari 2021 13:28 | Aangepast op 28 januari 2021 13:28
Het Parkhuis kon niet eerder beginnen met vaccineren omdat zij afhankelijk is van de planning van de overheid. In week 4 zijn 12 instellingen door de overheid aangewezen als proef. Nu deze week op zijn einde loopt en de bevindingen positief zijn, is de landelijke uitrol van vaccins voor verpleeghuisbewoners gestart. Het Parkhuis heeft de vaccins woensdagavond binnen gekregen en is donderdag direct gestart met vaccineren van alle bewoners die niet besmet zijn en toestemming hebben gegeven.

“We zijn wettelijk verplicht om eerst alle cliënten/vertegenwoordigers de gelegenheid te geven om toestemming te geven. Zonder toestemming mogen we niet vaccineren”, meldt het Parkhuis. De instelling zorgt voor extra personeel om de klus in 2 dagen te klaren.

Ook in De Sterrenlanden en Het Spectrum Vreedonk worden deze week zo’n 240 bewoners gevaccineerd. “Eìndelijk”, stelt afdelingsmanager Monique Kooper, “we zijn al zo lang aan het vechten tegen dit vervelende virus, dankzij dit vaccin zien we een lichtpuntje aan het einde van de tunnel.”

Bijna iedereen waarbij vaccinatie mogelijk is binnen de twee verpleeghuislocaties van het Spectrum krijgt nu een prik. Tijdens deze twee dagen zijn De Sterrenlanden en Vreedonk gesloten voor bezoek. “We hebben dan alle aandacht nodig om zorgvuldig te kunnen werken en om de bewoners goed in de gaten te kunnen houden na de vaccinatie. We zijn heel alert op eventuele bijwerkingen”, vertelt Leny Braks, manager Verpleeghuiszorg & Revalidatie van Het Spectrum.

Na 28 januari is dus een groot deel van de Dordtse verpleeghuisbewoners gevaccineerd. Dat is een goede stap in de richting van een betere bescherming. Leny Braks: “Toch wil ik benadrukken dat het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen volgens de RIVM-richtlijnen nodig blijft. Door deze beschermingsmiddelen te gebruiken, voorkomen of beperken we de kans op besmetting. Het is namelijk nog niet vastgesteld dat met het Pfizer-vaccin besmetting van anderen wordt voorkomen. Daarom blijven we voorzichtig.”

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Ongeluk tussen auto en vrachtwagen, A15 naar verwachting tot 16:00 uur dicht

Op de A15 ter hoogte van Ridderkerk is donderdagmiddag een vrachtwagen op een personenauto geklapt. ...

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...

Autoschade schering en inslag op het Geldelozepad

Bewoners van het Geldelozepad in het centrum van Dordrecht willen dat de gemeente iets doet aan het ...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...