Persconferentie coronavirus: voorlopig geen versoepelingen, stappenplan voor heropening samenleving

Het is nog te vroeg om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat is de kernboodschap van demissionair premier Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie dinsdagavond.

Wel zegt Rutte dat de samenleving op een verantwoorde manier open kan. Samen met De jonge presenteert hij een stappenplan voor heropening van de samenleving. "We zetten kleine stappen in het begin en grotere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd."

De eerste stap gaat op zijn vroegst in op 28 april. Rutte benadrukt dat het een mogelijke datum is. Het definitieve besluit wordt volgende week dinsdag, 20 april, genomen. Dan heeft het kabinet het voornemen om de avondklok te beëindigen. Ook is dan het advies om twee mensen per dag thuis uit te nodigen in plaats van één. Buitenterrassen mogen onder voorwaarden weer open en er komt ook een verruiming voor winkels.

Iets eerder, in dezelfde week op 26 april, is het plan dat hoger onderwijsinstellingen weer onder voorwaarden fysiek onderwijs mogen geven.

Demissionair premier Rutte vindt het "ongelukkig" dat vorige week uitlekte dat het kabinet per 21 april een aantal versoepelingen wilde doorvoeren, zoals het einde van de avondklok en het openen van de terrassen.

"We hoopten dat het kon, maar het moest wel verantwoord zijn", zegt Rutte. Hij bood verontschuldigingen aan aan burgers en ondernemers die op basis van dat uitgelekte bericht al weer plannen aan het maken waren. Het kabinet wil nu de aangekondigde versoepeling een week later laten ingaan, op 28 april. Maar dan moeten de besmettingscijfers dat wel toelaten.

Volgens de premier is er er sprake is van twee werelden; binnen de ziekenhuizen en daarbuiten. In de ziekenhuizen loopt het personeel op het tandvlees en liggen de IC's vol. "Maar de situatie in de samenleving is ook nijpend. Bij de horeca, de winkels, de reiswereld. Daarmee worstelen we in het het Catshuis. Het is een spagaat."

Bekijk hier de persconferentie terug:
https://www.youtube.com/watch?v=JqDPWwFsuYQ

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)