Petitie voor herdenkingspad Árpád Weisz in Weizigtpark

13 april 2021 10:47

Het verhaal rondom de verwijderde herdingkingsplaquette van Árpád Weisz krijgt een vervolg; Stichting Stolpersteine Dordrecht startte dinsdag een petitie om de vermoorde Joodse coach een herdenkingsplekje te geven in het Weizigtpark.

De petitie volgt op het besluit van DFC om de plaquette voor Árpád Weisz te verwijderen uit de kantine. Dit tot grote onvrede van betrokkenen. Er was nog even sprake van herplaatsing van de plaquette bij FC Dordrecht, maar na overleg besloten beide partijen dat hij op een andere plek beter tot zijn recht zou komen.

Stichting Stolpersteine startte daarom dinsdag een petitie om Weisz een plekje in het Weizigtpark te geven, omdat dit park deels het vroegere sportterrein van DFC is. De Stichting wil dat het pad rondom het park vernoemd wordt naar Weisz, en dat er bij het pad een paneel komt met een toelichting.

Weisz had eind jaren '30 een succesvolle voetbalcarrière in Italië. De Hongaar moest naar Nederland vluchten toen Mussolini aan de macht kwam. Hij vestigde zich met zijn gezin in Dordrecht, en werd trainer bij DFC. Weisz moest stoppen met zijn trainerschap toen de Duitse bezetters een arbeidsverbod voor Joden afkondigden. Weisz werd weggevoerd naar Auschwitz in 1942. Daar kwam hij om het leven.

DFC-archivaris Arie Heijstek nam in in 2015 het initiatief Weisz te eren met een plaquette in de kantine van DFC. Heijstek ontdekte onlangs dat de plaquette was weggehaald, en in de bestuurskamer was beland. Onaanvaardbaar, vindt Heijstek. “Die plaquette moet gezien kunnen worden. Dat verdient Weisz.” Heijstek nam de plaquette daarop mee naar huis. Volgens de Stichting mag Dordrecht niet achterblijven bij steden als Milaan en Bologna, die Weisz ‘eren als supercoach’. “Gezien zijn verdiensten voor DFC dient zijn naam te worden verbonden aan het collectieve historische geheugen van de stad.”

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)