Piet Sleeking opent laatste expositie als wethouder: Dordt Verbeeldt

21 september 2021 09:12

Afgelopen zondag opende wethouder Piet Sleeking Dordt Verbeeldt. Een expositie in het kader van 800 jaar Dordt en waarin je de stad ziet door de ogen van ruim 30 kunstenaars. Een bijzonder moment. Het is namelijk zijn laatste publieke optreden en opening als wethouder. "Ik heb het niet bijgehouden, maar het zijn er wel honderden geweest."

"Iedere kunstenaar was echt volledig vrij om zelf Dordrecht te gaan verbeelden. Het mooie daaraan is dat je een heel gevarieerd beeld krijgt, vertelt Boris Gunst. Hij is coördinator van SBK Dordrecht. "De één die verbeeld de Biesbosch, terwijl de ander meer een focus heeft op de industrie of het verleden of de toekomst."

"Cultuur en culturele voorzieningen in de stad zijn buitengewoon belangrijk," zegt wethouder Piet Sleeking, die al 11 jaar verbonden is met de kunst en cultuur in de stad. "Dat is ook gebleken na alle investeringen die we gedaan hebben. Dordt is als stad om in te wonen enorm hoger gewaardeerd dan daarvoor." En de stad kent dus ook een heel rijk aanbod in kunst en cultuur. "En dat moet ook echt blijven," vertelt Sleeking. Hoe moet dat dan in een Piet Sleeking-loos tijdperk? "Er komen ongetwijfeld opvolgers die weer een grote verbondenheid en betrokkenheid hebben bij cultuur. En als je het nog niet hebt, dan krijg je het vanzelf."

"Kunst in de openbare ruimte leidt altijd tot discussie"
Over het momenteel spraakmakende kunstproject Rivier Boot Stad zegt de wethouder dat de reacties hierop dit keer wel heel erg "radicaal" waren. "De mensen hadden al een mening voordat ze echt kennis hadden genomen van het project of een keer een gesprek met de kunstenaar waren aangegaan." Kunst in de openbare ruimte leidt altijd tot een discussie zegt de wethouder. "Stel je voor dat er helemaal niet over gesproken werd, dan heeft het denk ik ook minder waarde."

Dinsdag stopt Piet Sleeking definitief en Dordt Verbeeldt is tot en met 21 november ieder weekend te zien.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)