Dordrecht, Netherlands

Proefles mediteren: 'Ik slaap er beter door'

Je hebt een drukke baan, of bent gewoon toe aan wat rust. Dan is meditatie misschien iets voor jou. Verslaggever Dennis Koorevaar volgde een proefles bij Zen.nl Dordrecht aan de Singel. Anke Welten verzorgt de lessen zenmeditatie en ontvangt hem.
Dennis Koorevaar | 14 juli 2021 12:45 | Aangepast op 14 juli 2021 12:45
In de ontvangstruimte is er de gelegenheid voor een glaasje water of een kop thee. Vervolgens trek ik mijn schoenen uit en lopen we naar de ruimte waar straks gemediteerd gaat worden.


Stilzitten en observeren

Ik vraag Anke wat ik mij moet voorstellen bij mediteren: “Mediteren komt neer op stilzitten, je aandacht richten op je ademhaling en dan opmerken wat er is. Soms is dat lekker rustig, soms onrustig, of alles er tussenin. Dat observeer je en verder even niks.”


De sessie begint met een voorstelrondje, daarna wordt er gevraagd naar onze eigen ideeën over meditatie. Ook ik krijg die vraag; “Rust”, is mijn antwoord. Een andere antwoord is; “Stilstaan bij het hier en nu.”


Vervolgens wordt er drie keer op de klankschaal getikt. Tijd voor het echte mediteren. “Armen over elkaar, handen in een kommetje en laat je duimen elkaar aanraken. Kijk naar dat waar je ogen op vallen en focus je op je ademhaling”, zijn de instructies die Anke geeft.


Ademhaling

Dan is het stil. Ik hoor buiten een vrachtwagen die achteruitrijdt. Mensen die voorbijlopen. Ik denk aan de opzet voor het item wat ik met cameraman Robert aan het draaien ben op dit moment. Dan weer terug naar mijn ademhaling. 1… 2… 3… uitademen, 4… 5… en zo maar door. “Tot je bij 10 bent", zegt Anke. “Dan begin je weer opnieuw."


Na 4 minuten tikt Anke weer op de klankschaal. De tijd is voorbij. Samen met de anderen die de proefles volgen, delen we wat er door ons hoofd ging. De een gaf aan dat ze de pijn in haar schouder minder voelde, de ander kreeg kramp in haar knieën.


Vragen

Aan het einde van de les vraagt Anke ons wat we hebben geleerd van de proefles en of we nog vragen hadden. Wat ik me afvraag is waarom Rianne, een van de personen die de les ook volgde, aangaf dat zij beter slaapt. Hoe komt dat? 

“Wat je doet tijdens het oefenen met stilzitten en niet meteen reageren op wat je wilt doen, is dat er dan allerlei gedachten bij je opkomen. Die gedachten hebben te maken met dingen die je op een of andere manier verwerkt hebt. Dat kan van alles zijn. En mediteren is een manier van verwerken. Hoe langer je dat doet, hoe meer je verwerkt. Ook oudere dingen. Dan creëer je meer ruimte in je hoofd en slaap je dus beter.”


Maar of je nu mediteert of tot rust komt met een kop thee op de bank. Voldoende rust nemen is altijd een goed idee.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Veerdienst Kop van 't Land Koningsdag weer in de vaart

Eerder dan verwacht wordt de veerdienst tussen Dordrecht en Werkendam weer gevaren. Vanaf Koningsdag...

'Tekorten spelen hier ook', maar de Drechthopper komt steeds vaker op tijd

De stiptheid van de Drechthopper is, op basis van de cijfers, betrouwbaar genoeg. Dat concludeert he...

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

Vanavond geen treinen tussen Dordrecht en Breda

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ligt er vanavond en vannacht een tijdlang uit. Vanwege we...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...