Raadsleden willen opheldering lening Wantijbad 

13 januari 2021 16:31

De gemeenteraad wil woensdagavond verdere opheldering van wethouder Stam over de lening die verstrekt is aan het Wantijbad. Volgens de wethouder ging het om een noodgeval.

Geldproblemen
Volgens Stam kon het Wantijbad een aannemer niet betalen voor een renovatie van een machinekamer, terwijl de aannemer zekerheid wilde. De geldproblemen van het Wantijbad zijn aanzienlijk te noemen; zo’n 50.000 euro. Deze zouden onder andere zijn ontstaan door een verschil van mening met de belastingdienst over de teruggave van BTW. Verder heeft de Stichting Wantijbad nog een subsidieaanvraag lopen bij het Rijk, die nog niet is goedgekeurd.
De gemeente besloot vanwege deze problemen garant te staan voor het zwembad, en verstrekte op 7 juli vorig jaar een lening om de aannemer te betalen.

Raad weer te laat geïnformeerd
Het is niet de eerste keer dat de gemeenteaad niet op de hoogte was van ontwikkelingen rondom een Dordts zwembad; ook toen er vorig jaar gedebatteerd werd over zwembad De Dubbel, werd ineens duidelijk dat het zwembad inmiddels door de gemeente was overgenomen.

Betere informatievoorziening
Eind december deed het college inclusief burgemeester Kolff de toezegging dat
de informatievoorziening naar de Gemeenteraad gaat verbeteren. Hoewel de kwestie rondom het Wantijbad zich voor die toezegging heeft afgespeeld, hebben Groenlinks en de PvdA grote twijfels over het informeren van de gemeenteraad door de burgemeester en wethouders. PvdA-fractievoorzitter Cor van Verk: “Het college hoort gewoon aan zijn wettelijke verplichting te voldoen om de raad tijdig en volledig te informeren, en dat gebeurt al een tijdje niet.” Ook Chris Benschop van GroenLinks vindt de gang van zaken veel te traag: “De lening is goedgekeurd op 7 juli, uitgekeerd op 7 augustus en wij krijgen pas op 6 oktober een brief waarin dit staat uitgelegd. Dat is natuurlijk niet ‘zo snel mogelijk.’”

De gemeenteraad debatteert vanavond verder over het Wantijbad. Voor de steun aan het zwembad is een meerderheid, het probleem zit hem in de communicatie en het functioneren van ambtenaren.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)