Raadsleden roeren zich in discussie over weghalen van stukje monumentale muur voor kunstproject

In de uitzending van Studio De Witt reageerden vijf Dordtse gemeenteraadsleden afwijzend op het gedeeltelijk verwijderen van de tuinmuur van het Dordrechts Museum. Over dit plan rondom kunstproject 'Rivier, Boot, Stad' is sinds enkele weken veel te doen.

Het kunstproject van de Schots-Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson werd twee jaar geleden uitgekozen uit inzendingen om de herdenking 600 jaar Sint-Elisabethsvloed beeldend te maken. De nagebouwde tjalk van het scheepswrak De Jonge Jacob speelt in het project de hoofdrol. Het wrak moet op 9 oktober vanuit de tuin van het Dordrechts Museum door een tijdelijke muur breken en, getrokken door Dordtenaren, een tocht naar het Hof van Nederland maken. 

Het afbreken van de monumentale muur stuit op weerstand van de Dordtse bevolking, maar ook de politiek roert zich. Gemeenteraadsleden Irene Koene (Gewoon Dordt), Kitty Kruger (GroenLinks), Loudy Nijhof (ex-Beter Voor Dordt), Marc Merx (VVD) en Theo Oostenrijk (CDA) zijn tegen het afbreken en tijdelijk opbergen van een gedeelte van het Rijksmonument. Merx vraagt zich af waarom niemand van de adviseurs van wethouder Piet Sleeking (Beter Voor Dordt) hem ingefluisterd heeft of dit wel een goed idee is. Hij kan zich ook niet voorstellen dat Sleeking in zijn laatste dagen als wethouder de geschiedenis in wil gaan als 'de wethouder die de monumentale tuinmuur van het Dordrechts Museum liet afbreken'.

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)