Dordrecht, Netherlands

Raadsleden zamelen geld in om menstruatie-armoede tegen te gaan

Dordtse gemeenteraadsleden Inge Stevens en Kitty Kruger zijn een actie gestart tegen menstruatie-armoede. Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland heeft te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen, zo ook in Dordrecht.
Emma Meijer | 23 november 2020 11:11 | Aangepast op 23 november 2020 11:11
De raadsleden, wethouder Peter Heijkoop en arts Kees Rovers waren bij radioprogramma Studio De Witt van Ben Corino om hierover te praten. 


Met de inzamelingsactie willen Stevens en Kruger geld ophalen. “Wij willen rond de kerst periode tasjes samenstellen met spullen voor persoonlijke hygiëne voor de meisjes en vrouwen in armoede”, vertelt Inge Stevens van de PvdA. De actie is een samenwerking met de stichting ‘Geef het Dordt’. 

Schaamte

“Er bestaat heel veel schaamte om hier over te praten”, vertelt Stevens. In Dordrecht komt het voornamelijk voor bij jonge meiden of alleenstaande moeders. “Zij moeten dan kiezen of zij eten voor het gezin kopen of een pakje maandverband. Dan is de keuze snel gemaakt om dan toch voor het eten te kiezen.”

Het gevolg hiervan is dat meisjes en jonge vrouwen gaan improviseren met bijvoorbeeld wc-papier of andere middelen. Dat is niet zonder gevaar volgens arts Kees Rovers. “Je kan infecties krijgen door bijvoorbeeld hergebruik van menstruatiemateriaal.”

School

Maar menstruatie-armoede leidt ook tot meer schoolverzuim. Zonder de juiste middelen voelen meiden zich vaak niet zelfverzekerd genoeg om tijdens de menstruatie naar school te gaan, legt Kitty Kruger van GroenLinks uit. Daarom willen de raadsleden ook graag dat dit onderwerp meer bespreekbaar wordt gemaakt op school.


“Wij hebben contact gehad met het Linda de Mol Foundation en die zijn bezig om alle middelbare scholen te voorzien van een jaar lang gratis tampons en maandverband.”

Wethouder Peter Heijkoop geeft aan dit probleem te herkennen, maar niet te weten om hoeveel vrouwen het precies gaat in Dordrecht. “Schaamte speelt hier een grote rol, maar als je kijkt hoeveel mensen hier gebruik maken van de Voedselbank en hoeveel mensen in armoede leven, dan weten we dat het over veel meiden gaat.” Heijkoop is van plan dit probleem aan te pakken en wil hier ook meer aandacht voor in het onderwijs.

Doneren

Geld doneren voor de actie via het rekeningnummer van de stichting 'Geef het Dordt', die te vinden is op de website van de stichting. Ook doen Inge Stevens en Kitty Kruger een oproep om menstruatiemateriaal te doneren, hiervoor kan je contact opnemen met één van beide.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Brandweer rukt uit voor broei op schip in Dordtse haven

In een partij verhakseld schroot op een duwboot in de Dordtse Wilhelminahaven is woensdag broei onts...

Ruimte voor rolstoelers en ‘prikkelarme zone’ tijdens Tour de France Femmes

Er komt een speciale plek voor mensen in een rolstoel bij de etappestart van de Tour de France Femme...

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...

Einde aan lange soap: eerste paal van nieuwbouw VV Dubbeldam de grond in

De eerste paal van het nieuwe clubgebouw van VV Dubbeldam staat eindelijk in de grond. Na jarenlange...

Zwijndrechtse Filmclub Cine’67 wint regionaal filmfestival

De Zwijndrechtse Filmclub Cine’67 heeft met de film “De Buitenplaats” de eerste prijs veroverd op he...

Leon Anink geïnstalleerd als burgemeester van Zwijndrecht

Zwijndrecht heeft een nieuwe burgemeester. Tijdens een buitengewone raadsvergadering legde Leon Anin...