Repeteren voor voorstelling Theater Na de Dam

Ten behoeve van de voorstelling Theater Na de Dam werd er zaterdag nog druk gerepeteerd in het Energiehuis door veertien Dordtse jongeren.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Eerder waren dat o.a. Nasrdin Dchar, Wende & Typhoon en Orkater. Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam.

Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.
Jongeren uit Dordrecht verdiepten zich onder leiding van theatermaker Marcos Valster in de geschiedenis van Dordrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de voorstelling “Over bommen en dijken”.

De voorstelling vertelt de herinneringen van drie personen uit de regio Dordrecht die kind waren in de oorlog.
“De schuilkelder schudt alsof ie gaat omvallen. Er valt van alles naar beneden: stro, aarde. En nog een keer, en nog een keer, en nog een keer. Het gaat maar door. Alles stort in.”

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

De voorstelling zal dinsdag 4 mei om 21.00 uur vanuit het energiehuis live gestreamd worden, dit in verband met de coronamaatregelen. RTV Dordrecht zal de voorstelling zondag 9 mei uitzenden. www.youtube.com/watch?v=oT3kmet-JqM

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)