Rutte: “Aangekondigde versoepelingen 1 juni gaan door”

19 mei 2020 20:24

De versoepelingen in de coronamaatregelen die eerder waren aangekondigd, gaan door. Dat meldde premier Rutte vanavond in een persconferentie.
Onder meer bioscopen, culturele instellingen en middelbare scholen mogen in juni voorzichtig openen. Ook bezoek aan ouderen wordt weer mogelijk, en groepen mogen (op afstand) buiten weer samenkomen. De belangrijkste versoepelingen vanaf 1 juni op een rijtje:

Horeca
Het kabinet houdt vast aan de opening van horeca op 1 juni, vanaf 12.00 uur. Ondanks druk vanuit de branche, die vanwege het zomerse weer graag eerder de deuren wilde openen. Het kabinet heeft erover gesproken om cafés en restaurants al het pinksterweekend open te laten gaan, maar ziet daarvan af uit vrees dat het anders te druk wordt. In een café, restaurant of strandtent mogen 30 mensen binnen zijn, in een ruimte. Het personeel en mensen buiten, bijvoorbeeld op het terras, worden hierbij niet meegerekend.
Klanten die samen een huishouden vormen mogen samen aan een tafel zitten, zonder de anderhalve meter afstand te bewaren. Klanten moeten reserveren en er komt vooraf een checkgesprek.
Op terrassen geldt geen maximumaantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en anderhalve meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).
Discotheken blijven gesloten en grote (vergunningsplichtige) evenementen blijven niet toegestaan.

Onderwijs

Basisscholen gaan 8 juni weer helemaal open. Sinds 11 mei gingen basisschoolleerlingen maar de helft van de tijd naar school; dat wordt dus verruimd. Ook de buitenschoolse opvang gaat weer volledig open op 8 juni. Voorwaarde blijft wel dat de komende twee weken vast komt te staan dat het echt veilig is om de scholen helemaal te heropenen.

De middelbare scholen gaan, zoals eerder al was aangekondigd, ook weer open. Dit gebeurt op 2 juni, de dag na Pinksteren. Alle leerlingen moeten anderhalve meter afstand houden. Ook het voortgezet speciaal onderwijs kan 2 juni weer opgestart worden, mits dat mogelijk is.
Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Culturele instellingen

Culturele instellingen waaronder theaters, concertzalen, musea, monumenten, podia, muziekscholen, centra voor de kunsten en bioscopen kunnen de deuren weer openen op 1 juni om 12.00 uur.
De voorwaarde is dat bezoekers altijd anderhalve meter afstand bewaren en reserveren. Ondernemers moeten een checkgesprek vooraf houden en een maximum van 30 bezoekers hanteren. Bij musea en monumenten is het maximale aantal bezoekers gebouwafhankelijk.
Festivals zijn toegestaan als ze voorstellingen presenteren voor maximaal 30 bezoekers die anderhalve meter afstand houden.

Verpleeghuizen en gehandicaptenzorg

De bezoekregeling voor verpleeghuizen wordt uitgebreid. Sinds vorige week mocht bij wijze van proef onder strikte voorwaarden in 26 verpleeghuizen één vaste bezoeker per bewoner naar binnen. Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties. Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast.
Ouderen die thuiswonen en geen klachten hebben mogen vanaf 25 mei weer bezoek ontvangen. Vanaf 1 juni is dagbesteding ook weer mogelijk.

Verder komt er een verruimde bezoekregeling voor de gehandicaptenzorg en ook de dagbesteding start weer op. Op uiterlijk 15 juni moet iedere cliënt bezoek kunnen ontvangen.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer zal zoals eerder al werd aangekondigd vanaf 1 juni weer rijden volgens normale dienstregeling. Wel is het alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.
Wel is het dragen van een niet-medisch mondkapje vanaf 1 juni verplicht voor reizigers ouder dan 13 jaar. Wie dit niet doet, kan een boete van 95 euro krijgen.

Groepen mogen buiten weer samenkomen
Het verbod op groepsvorming in de open lucht vervalt. Mensen mogen buiten weer samenkomen als ze anderhalve meter afstand houden. Dus met vier of vijf man samen in het park zitten, is geen probleem meer, zei Rutte. Maar het moet geen evenement worden, want dan wordt er net als nu ingegrepen.
Ook de beperking van bezoek in huis tot maximaal drie personen vervalt. Het dringende advies blijft wel om anderhalve meter afstand aan te houden, ook in de tuin en op het balkon.

Rutte tegen kinderen en jongeren: 'Kom met ideeën, jullie zijn de volwassenen van de toekomst'
De premier maakte in de persconferentie een groot compliment aan kinderen en jongeren: Hij gaf ze een groot compliment voor hun medewerking in deze moeilijke tijd, en toont begrip dat ze soms kwaad en somber waren over de maatregelen. "Het is aan mede jullie te danken dat er veel minder mensen in het ziekenhuis zijn gekomen."
Rutte vraagt de jongeren en kinderen om mee te denken en mee te praten over de Nederlandse corona-aanpak. "Kom met ideeën, wees creatief! Praat erover in de klas en laat het ons weten."

Corona-dashboard en testen
Vanaf juni moet het zoals eerder aangekondigd mogelijk zijn om iedereen in Nederland die klachten heeft, te laten testen door de GGD’s. Dat zei minister van Volksgezondheid De Jonge.
Ook gaat het kabinet allerlei coronadata verzamelen en naast elkaar leggen om zo nodig sneller in te kunnen grijpen. Er gaat informatie van bijvoorbeeld het aantal IC-bedden, teststraten van de GGD, huisartsen en nog veel meer verzameld worden. Hiermee hoopt het kabinet snel te kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is.

Zomervakantie: kabinet denkt nog na
Het kabinet is nog bezig met een advies over de zomervakantie.
Het kabinet bepaalt zijn advies, dat mogelijk snel komt, op basis van het beleid van andere landen en het besmettingsrisico. "We kijken ook of er wel of geen risicobeperkende maatregelen genomen moeten worden als mensen terugkomen van vakantie."

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)