Sanne (33) is zorgreservist in het Albert Schweitzer ziekenhuis

05 mei 2021 14:24

De zorg is op zoek naar reservisten. Met één verpleegafdeling doet het Albert Schweitzer ziekenhuis mee aan de ‘proeftuin’ Nationale Zorgreserve. Het uiteindelijke doel is het opbouwen van een landelijk reserveleger van oproepbare zorgprofessionals, die snel kunnen bijspringen in een zorginstelling tijdens een crisis. De 33-jarige Sanne Staat is zo’n reservist, zij werd dinsdagavond geportretteerd in het tv-programma Hart van Nederland.

Sanne was vroeger verpleegkundige, maar werkt al een tijd als ICT-specialist bij een woningcorporatie. Toch begon het bloed weer te kruipen waar het niet gaan kan: "Toen de coronacrisis begon merkte ik dat mijn zorghart toch altijd is blijven kloppen. Ik vond dit dus een mooi moment om me ook aan te bieden als zorgreservist." Hoewel het al een tijdje geleden is, blijft het verpleegkundevak als een soort tweede natuur aanvoelen: "Of ik het nog kan? Nou, ik merk dat ik het snel weer oppak", zegt ze. "Ook al is het al een hele tijd geleden."

Namens de Verpleegkundige Adviesraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis is voorzitter Mariëtte Grootenboer zeer te spreken over het initiatief. “Het geeft verpleegkundigen een veilig gevoel als ze op hulptroepen kunnen terugvallen. In de acute coronadrukte kostte het ons veel tijd en energie om de juiste extra handen te vinden en inzetbaar te maken. Het zou enorm helpen wanneer al die voorbereidingen al getroffen zijn, daarom doen we erg graag mee in deze testfase.”

Van Sanne was de BIG-registratie, de lijst waarin staat wat een zorgverlener mag en kan, verlopen. Maar voor de organisatie is dat geen belemmering, omdat er ook veel ondersteunende activiteiten in het ziekenhuis zijn die zonder BIG-registratie gedaan kunnen worden.

En hoe zit het dan met Sanne’s huidige werkgever? "Die is heel positief hierover. Die geeft me echt de ruimte om dit te doen, wat heel erg fijn is."

Niet alleen in Dordrecht is een proeftuin opgezet. Ook het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en Ziekenhuisgroep Twente doen hieraan mee. De zorgreservisten krijgen - net als het overige medisch personeel - gewoon een financiële vergoeding. Op de website kunnen belangstellenden precies zien of ze voldoen aan het profiel en ze kunnen zichzelf er bekend maken. Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat ook mensen die zich vorig jaar bij dit ziekenhuis hebben gemeld als ‘Extra Helden’ actief vragen om zich als zorgreservist kenbaar te maken.


Het item bij Hart van Nederland met Sanne in het Albert Schweitzer ziekenhuis is hier te bekijken.


Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2022 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)