Sinterklaashuis: Piet zijn pak blijft het zelfde, zijn uitstraling veranderd

Het Sinterklaashuis neemt geen extra maatregelen tegen bekladdingen en vernielingen. Dat zegt de organisator van het Sinterklaashuis Erik Zindel naar aanleiding van de bekladding twee weken geleden bij het Johan De Witt Gymnasium.

Jaarlijks wordt het Sinterklaashuis georganiseerd door het VVV en studenten van verschillende MBO-opleidingen. Zij zullen onder andere als pieten fungeren in het onderkomen van de Goedheiligman in Dordt. Liepen er vorig jaar nog alleen zwarte- en roetveegpieten rond op de Steegoversloot, dit jaar is het gevolg van de Sint een stuk diverser, vertelt Erik Zindel.

“Er zijn geen zwarte, maar bruine pieten dit jaar. Daarnaast zijn er roetveegpieten met bijvoorbeeld blond haar. Er zullen pieten zijn met kroeshaar, maar dat is dan het eigen haar van de acteur en wordt niet geimiteerd met pruiken.” Het Sinterklaashuis heeft de acteurs de vrije keuze gegeven als het gaat om uitstraling. Het enige wat niet veranderd zijn de pakken van de pieten. Die blijven het zelfde.

Discussie eerder in het jaar
Dit jaar is er naast de hindernisbaan voor een pietendiploma ook een theorielokaal ingericht. Tijdens een les ‘Pietologie’ kunnen de kinderen bijvoorbeeld leren hoe een piet aan zijn kleur komt als hij door de schoolsteen gaat. Ook lopen er pieten rond met een L op de rug. “Dat zijn de lespieten, die zijn nog blank omdat ze nog niet zo vaak door de schoorsteen zijn gegaan,” legt Zindel uit.

Voor protesten is Zindel niet bang: “Kick Out Zwarte Piet heeft aangegeven alleen op legale wijze te demonstreren. Zolang ze zich daaraan houden is er niks aan de hand.” Zindel heeft dan ook geen problemen met acties en discussie rondom het uiterlijk van Piet. Wel moet dat dan eerder in het jaar omdat er zo kort voor de opening, tijdens de voorbereidingen, geen tijd meer voor is.

Grootste van het land
Op zondag 17 november, de dag nadat de Sint voet aan wal in Dordt heeft gezet, gaan de deuren van het Sinterklaashuis Dordrecht weer open. Het Sinterklaashuis in Dordrecht is het oudste Sinterklaashuis en één van de grootste van ons land. Bovendien is het huis gratis toegankelijk voor groepen en individuelen.Het Sinterklaashuis is opnieuw gehuisvest aan de Steegoversloot 38-40 (naast de Rechtbank).

www.youtube.com/watch?v=Pz13I-f1VlE

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)