Speciaal programma 'Dordrecht 75 jaar vrijheid' blijft bij hijsen van de vlag

Burgemeester Wouter Kolff en Peter van der Leer, voorzitter van het Oranjecomité, hebben dinsdagochtend de vlag gehesen in park Merwestein om te vieren dat we in Nederland in vrijheid leven. Bevrijdingsdag zou vandaag met een speciaal programma gevierd worden omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Dat kon door de coronamaatregelen niet doorgaan.

"Het is echt wel even onwerkelijk, datje hier nu hier in een heel leeg park staat terwijl op nu op dit moment de Gele Rijders binnen zouden hebben gereden met twintig paarden en een kanon voor 75 jaar vrijheid", zegt Peter van der Leer. "Het is wel even slikken dat het niet door kan gaan."

Vrijheid niet vanzelfsprekend
Ook burgemeester Wouter Kolff is teleurgesteld. "Bij dit soort momenten hoop je altijd dat zoveel mogelijk mensen er bij kunnen zijn. Dat hadden we vandaag natuurlijk ook gewild, maar dat gaat niet. We proberen er toch zo goed mogelijk iets van te maken. Ik spreek ook echt de hoop uit dat mensen vandaag thuis, of in kleine kring, stilstaan bij wat vrijheid voor hen betekent. Daarnaast benadrukte Kolff dat we vrijheid vaak vanzelfsprekend vinden. "Terwijl het dat eigenlijk niet helemaal is, dat blijkt maar weer in deze tijd."

Speciaal programma volgend jaar
Peter van der Leer hoopt het complete programma van 'Dordrecht 75 jaar vrijheid' volgend jaar alsnog te kunnen presenteren. "De mensen die de oorlog hebben meegemaakt en nu nog leven, die hebben hier echt naar uitgekeken. En dan is het echt zonde en verdrietig dat de viering niet door kan gaan. Hoewel er natuurlijk heel veel begrip is om het niet te doen. Mensen vinden eigenlijk dat ze het wel een beetje verdiend hebben. Dat vind ik ook. Ze hebben voor onze vrijheid gevochten en daar mogen we best op zo'n bijzondere dag - 75 jaar vrijheid - bij stilstaan."
www.youtube.com/watch?v=bwz-9OQJcAI

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)