Sponsorpagina Sinterklaasintocht offline na mails Kick Out Zwarte Piet

De pagina op de website van de Stichting Intocht Sinterklaas (SIS) met sponsors en partners is sinds woensdag uit de lucht. Dit heeft de organisatie achter de intocht in Dordt gedaan, nadat de Kick Out Zwarte Piet (KOZP) Dordrecht alle bedrijven en organisaties op de pagina benaderden met een mail over hun medewerking aan "een intocht waarbij zwarte mensen belachelijk worden gemaakt".

"Het is hun goed recht om onze sponsors te benaderen", reageert Chris Hoogerwaard van de Stichting Intocht Sinterklaas op de actie van KOZP Dordrecht. "Maar die mensen staan op de pagina genoemd omdat we hen dankbaar zijn voor het steuntje in de rug bij de organisatie van de intocht, we willen hen niet belasten met deze hele discussie."

Dinsdag kondigde Kick Out Zwarte Piet aan om tijdens de intocht in de stad op 16 november te demonstreren tegen de zwarte pieten bij de intocht. In de mail naar de sponsors van de intocht staat te lezen dat de demonstratie specifiek op hen gericht zal zijn.

"We zullen actie gaan voeren tegen zwarte piet tijdens de Dordtse intocht. Daarbij zullen we extra aandacht schenken aan de sponsoren van het feest in deze achterhaalde vorm", staat er onder andere in de e-mail.


Niet toe aan roetveegpieten
Half september liet SIS al aan RTV Dordrecht weten dat ook dit jaar de pieten bij de Dordtse intocht een effen donkere kleur hebben. "Ook wij hebben de afgelopen jaren de intocht aangepast", vertelde Hoogerwaard eerder. "Geen zwart, maar bruin. En geen bizarre uitdossingen. Onze achterban staat daar ook gewoon achter. We zijn in Dordrecht nog niet klaar voor roetveegpieten of andere vormen."

Roetveegpieten, die op andere plaatsen in het land worden ingezet, zullen dus niet te zien zijn, omdat de organisatie vanuit de Dordtenaren geen klachten over het uiterlijk van hun piet krijgt. “Er is dus geen aanleiding voor verandering."

"Op het moment dat een groot deel van Dordt zegt: het moet anders, staan wij open voor het gesprek", merkt Hoogerwaard op. Wel zou hij vanuit de tegenstanders van zwarte piet graag zien dat dit gesprek op een ander tijdstip in het jaar gevoerd wordt. "De discussie wordt altijd een paar weken voor de intocht gestart, dat is voor ons onmogelijk. Het is nu vlak voor de intocht ongelooflijk druk."

In debat
Aan een debatavond in The Movies op 8 november tussen SIS en KOZP Dordrecht die de tegenstanders van zwarte piet aankondigen, neemt de organisator van de intocht dan waarschijnlijk ook geen deel.

"De uitnodiging ligt er, die hebben we vandaag kregen en daar moeten we nog naar kijken. Maar gezien onze voorbereidingen zal deze datum waarschijnlijk geen optie zijn."

Ook in 2018 was er een demonstratie aangekondigd door de tegenstanders van zwarte piet, toen bleef een speciaal ingericht demonstratievak langs de route vrijwel leeg. "Vorig jaar was er inderdaad groot aangekonigd dat er gedemonstreerd werd. Dat hebben we duidelijk aanwezig gefaciliteerd langs de route. Toen kwamen er maar zo'n vijf mensen opdagen", vertelt Hoogerwaard, voor wie ook dit jaar duidelijk is dat een bij de gemeente aangekondigde demonstratie een plek krijgt langs de route. "Of het nu meer of minder leeft in Dordrecht dat weet ik niet."

www.youtube.com/watch?v=bTc9-JD9XDc

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)