Stoompont 'Het Zwarte Zwaantje' wordt klaargestoomd voor Back to the Rivers: 'Veel werk, maar het wordt fantastisch'

07 mei 2021 15:04

Back to the Rivers vindt dit jaar coronaproof plaats: stoompont Het Zwarte Zwaantje fungeert hierin als een van de podia. “Het is veel werk”, vertelt Elio Barone over de voorbereidingen die nog getroffen moeten worden om de boot gereed te maken voor het festival op 16 juli.

“We waren nog maar net in Dordt met het Zwarte Zwaantje”, vertelt Barone. “En meteen kwam de organisatie van Big Rivers of zij het festival hierop kunnen organiseren.”

Schilderen, podium en omkleedruimte
De boot die nu bij de Leefwerf aangemeerd ligt, ondergaat momenteel schilderwerkzaamheden. Hierna volgen nog het toevoegen van planten, het podium en een ruimte onderin de pont waar artiesten zich moeten omkleden.

Voor het festival begint, wordt Het Zwarte Zwaantje gedraaid. “Met de kop naar het Drierivierenpunt”, voegt Barone toe, die blij is dat de organisatie van Back to the Rivers de stoompont heeft uitgekozen. “Het is natuurlijk fantastisch dat je op het water de artiesten hebt. De Gorinchem V, zoals de boot origineel heette, was erop gebouwd dat er duizend mensen aan boord konden. Dus zo’n podium moet wel kunnen.”

Originele kleuren
In juli is de boot dus klaar voor het festival, maar Het Zwarte Zwaantje zelf is volgens Barone nooit helemaal klaar. “Want je houdt altijd onderhoud. Maar voordat Big Rivers begint willen we hem in de originele kleuren hebben.”

En het ruim? “Dat zal de komende jaren nog wel duren. Daar moeten we geld voor hebben, want dat is een enorme oppervlakte van driehonderd vierkante meter. En we weten nog niet wat we ermee gaan doen.”


Varend erfgoed
Barone hoopt dat zijn Zwarte Zwaantje ook in de toekomst blijft varen. “Want het is belangrijk dat het varend erfgoed ook blijft varen, al wordt ze geduwd of getrokken.”

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)