Stoompont ‘Het Zwarte Zwaantje’ neemt plaats op Leefwerf

20 november 2020 16:01

Het was ijskoud en pikdonker vrijdagochtend, toen Elio Barone’s Zwarte Zwaantje de werf in Hardinxveld-Giessendam verliet. Deze allerlaatste stoompont van Nederland is daar de afgelopen elf maanden opgeknapt. Vandaag vertrok hij naar zijn nieuwe plek: drijvend park Leefwerf de Biesbosch. Dat was nog een flinke operatie.

Elio Barone van Leefwerf de Biesbosch is blij dat het eindelijk zo ver is: “Een bijzonder moment. We hebben elf maanden lang op de werf van Neptune Repair mogen restaureren, maar nu gaan we naar Dordt.” Daar wordt Het Zwarte Zwaantje helemaal in ere hersteld. Het voormalige stoompontje naar Gorinchem zou anders wel eens tot schroot kunnen zijn vermalen, terwijl hij de laatste in zijn soort is.

Het Zwarte Zwaantje legde de reis naar Dordrecht niet zelf af, maar werd vanmorgen om zes uur ‘s ochtends door twee sleepboten voortgetrokken. “Maar de mensen aan boord kunnen nu toch al even ervaren hoe het vroeger op deze pont was,” zegt Elio trots.

De historische stoompont wordt in Dordrecht verder gerestaureerd en komt medio volgend jaar als museaal schip in het drijvend park ' Leefwerf de Biesbosch' te liggen. Daar kan iedereen Het Zwarte Zwaantje in al zijn glorie bezoeken.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)