Synodegerechten (4): Van armeluismaal naar delicatesse

Wat zouden die deelnemers van de Synode van Dordrecht 400 jaar geleden op hun bord hebben gekregen? Met die vraag zijn verschillende ondernemers uit de stad aan de slag gegaan. Bij restaurant Het Bolwerck pakten ze de aardappel van de 17e eeuw: zalm.

"We werden door de gemeente uitgedaagd om gerechten te maken uit de tijd van de Synode", vertelt Dennis Salm van Het Bolwerck. "We kozen ervoor oudere bereidingswijzen toe te passen bij het bereiden van zalm, om een link naar de Synode te maken."

Je zou het vandaag de dag niet zeggen, maar 400 jaar geleden werd zalm als armeluismaal gegeten.

"De zalm werd hier in de rivier gevangen, zoveel dat de rijke mensen hun bedienden in een contract op lieten nemen dat ze niet meer dan drie keer in de week zalm hoefde te eten omdat ze het anders elke dag aten."

Omdat er zo veel zalm gevangen werd, werd er ook zalm gerookt, en dat doet Bolwerck nu, in het kader van de Synode, ook. Uiteraard wordt de zalm niet alleen opgediend. Ook een salade met warme paardenworst, cashewnoten en sinaasappelsaus staat op het Synodemenu van het restaurant. Dat wordt afgesloten met wentelteefjes en ijs.

Deze hele week staat RTV Dordrecht bij de speciale etenswaren die ondernemers aan bieden in het kader van de Ode aan de Synode.

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)