Synodegerechten (5): De Synode in een glaasje

Wat zouden die deelnemers van de Synode van Dordrecht 400 jaar geleden op hun bord hebben gekregen? Met die vraag zijn verschillende ondernemers uit de stad aan de slag gegaan. Destilleerderij Rutte is de archieven in gedoken en heeft naar authentiek recept een likeur gemaakt.

"Het is diepgeworteld in de Dordtse geschiedenis en is een prachtig natuurproduct en complex om te maken", vertelt Myriam Hendrickx, directeur van Rutte & Zn.


"Het is een kruidenlikeur. Er zitten maar liefst veertig verschillende kruiden in van bloemige kruiden tot vruchten. Die kruiden zijn mooi om een fijne smaak te creëren, er is geen kruid dat er qua smaak bovenuit komt."

Er gaat, om dit likeur te brouwen eerst alcohol in water met kruiden. Dat wordt gestookt. De dampen die daarbij vrij komen worden opgevangen. Daarna wordt het vloeistof gemend met alle ingrediënten, en kan er gedronken worden.

Dordrecht bij de speciale etenswaren die ondernemers aan bieden in het kader van de Ode aan de Synode. Eerder proefden we de synodekoek, het Synodemenu en Synodebier. Ook legden we groenten onder de loep.

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)