Dordrecht, Netherlands

Te weinig plek op begraafplaatsen voor de moslimgemeenschap

Er dreigt een tekort aan begraafplaatsen de komende jaren in Dordrecht en dat geldt in het bijzonder voor de moslimgemeenschap. Dit heeft onder andere te maken met dat zij andere gebruiken en rituelen kennen rondom de dood en het begraven van dierbaren. Onlangs werd in het radioprogramma Studio De Witt op Drechtstad FM ook al aandacht gevraagd voor dit probleem door Necdet Burakcin van GroenLinks en Ahmet Polat van D66.
Alexander Eleveld | 11 mei 2021 18:15 | Aangepast op 11 mei 2021 18:15
Volgens hen zijn vooral de regels over de duur van het begraven een probleem. Voor moslims is het namelijk gebruikelijk om begraven te worden voor de eeuwigheid. Momenteel geldt in het algemeen in Nederland de regel dat een begraafplaats na een bepaalde tijd wordt geruimd. Echter, er zijn mogelijkheden om te verlengen. "En dat is opzich geen enkel probleem voor de moslims om de graven in termijnen te verlengen tot bijvoorbeeld 100 jaar," zegt Polat. "Maar," benadrukt Burakcin. "Dit geldt alleen voor de rechthebbende. Zodra deze wegvalt, dan wordt de begraafplaats sowieso geruimd. Dat is voor veel moslims een heikel punt." Andere gemeenten hebben daarin al een oplossing gevonden, vertelt Burakcin. Daar zijn regelingen aangepast van bepaalde naar onbepaalde tijd: "Die mogelijkheid is er in Dordt niet."
 

Veel moslims worden nu alsnog begraven in het land van herkomst. Een gebruik waar vooral de oudere generaties waarde aanhechten. Voor de tweede, derde en soms zelfs al vierde generatie ligt dat anders: "Het is duidelijk dat veel moslims hier begraven willen worden. De jongere generaties zijn tenslotte Nederlanders," zegt Polat.

Vorig jaar nog is er een nieuwe begraafplaats in Zuid-Laren geopend voor de Islamitische gemeenschap. Burakcin: "Er was daar plek voor 1700 moslims, maar meer dan 600 zijn al gevuld."

Polat wil ook benadrukken dat het tekort aan begraafplaatsen niet alleen voor moslims geldt, ook bijvoorbeeld de Joodse gemeenschap loopt tegen dit probleem aan. Het is volgens hem vijf voor twaalf: "Er moet gekeken worden naar een oplossing. Naar de komst van meerdere begraafplaatsen in Dordrecht." Volgens zijn partij D66 is bijvoorbeeld bouwen in de polder dan geen optie. "Ons pleidooi is om daarin contact te blijven hebben met de moslimgemeenschap," zegt Burakcin. De afgelopen jaren is de samenstelling van de Nederlandse bevolking natuurlijk veranderd. Op dit moment wonen er ongeveer 10.000 moslims in Dordrecht; bijna 10% van de totale bevolking op het eiland.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

De wondere wereld van de kringloopwinkel: 'Waarom wordt het ook daar steeds duurder?'

Een nieuwe aflevering van Op Pad Met Ad neemt de kijker mee in de wereld van de kringloop. Presentat...

Komende maand unieke 'Opwaarts'-concerten op TV Dordrecht

De hele maand april staat de zaterdagavond op TV Dordrecht in het teken van Opwaarts. Unieke concert...

Met hamers, keukenmessen en deo zoeken de meisjes tijdens pyjamafeest naar inbreker

Een Dordtse inbreker slaat vlak voor kerst 2023 toe tijdens het slaapfeestje van een groepje meisjes...

Paaseitjes zoeken? Houd dan rekening met dit weer

Het wordt een erg wisselvallig paasweekend. Goede Vrijdag en eerste paasdag zullen de betere dagen ...

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Ongeluk tussen auto en vrachtwagen, A15 naar verwachting tot 16:00 uur dicht

Op de A15 ter hoogte van Ridderkerk is donderdagmiddag een vrachtwagen op een personenauto geklapt. ...