Telefooncel op het Hof wordt tijdcapsule: ‘Vond het er toch wel een beetje futuristisch uitzien’

07 mei 2021 15:53

Op het Hof staat sinds deze week een soort telefooncel. Kunstenaar Yvo van der Vat ziet het als een tijdreismachine: “Het is een soort minigalerie met om de paar weken een andere tentoonstelling die is gekoppeld aan een bepaald jaargetijde.”

Het kunstproject is zowel onderdeel van 800 jaar Dordrecht als een tentoonstelling van Pictura. “Daar kijken we naar de toekomst, Dordrecht over 800 jaar verder. En eigenlijk wil ik met deze tijdreismachine een ander jaar aandoen.”

Film

Inspiratie haalt Van der Vat uit de Amerikaanse film ‘Bill & Teds Excellent Adventure’, uitgebracht in 1989. “Die gebruiken ook een telefooncel als tijdreismachine. Ik vond het er toch wel een beetje futuristisch uitzien.”

De kunstenaar kwam via een goede vriend uit Den Haag aan de telefooncel. “Die verzamelt de gekste dingen”, lacht hij. “Die had dus deze staan, precies het modelletje dat ik zocht.”

Heden
Wat er voor het eerst te zien is in de tijdcapsule, weet Yvo nog niet. Wel denkt hij dat er volgende week iets te zien is. “Misschien begin ik even met het heden, gewoon anno 2021. En dan gaan we gaandeweg wel springen, naar de toekomst en weer terug.”

Er is gekozen voor het Hof als geschikte locatie omdat dit de plek is waar de stadsrechten uit 1220 liggen opgeslagen en waar deze al eerder deze zijn herschreven.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)