Toekomst Drechtraad onder de loep

Het was heibel begin oktober in de Drechtraad. Het bestuur lag met elkaar in de clinch over allerlei bezuinigingsvraagstukken. En daarbij kwam het steeds neer op één punt: neem je voor iedere gemeente aparte, op die plaats toegespitste, beslissingen of moet er gewoon éénen beleid gelden voor alle Drechtsteden? En wat ook mee speelt: hoe onafhankelijk ben je als bestuurdlid van de Drechtraad als je daarnaast ook gewoon wethouder bent in een van de gemeenten die onderdeel is van de samenwerking.

De bestuursleden hielden hun ongenoegen niet binnenskamers; vooral op social media vlogen de verwijten over en weer. En vooral dat konden veel Dordtse raadsleden niet waarderen. "Het CDA is het vertrouwen kwijt", zegt raadslid Wim van der Kruiff. De partij diende daarom dinsdagmiddag tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in om de samenwerking tegen het licht te houden. Die motie werd raadsbreed gesteund.

De partijen verschillen wel van mening over wat het beste is voor de Drechtsteden. Volgens Beter voor Dordt moet je af en toe lokaal keuzes kunnen maken. "Je kunt zeven individuen nu eenmaal niet als een persoon zien", zegt Loudy Nijhof.

D66 ziet nog altijd toekomst in één Drechtstad en één bestuur die beslissingen neemt voor alle inwoners. Volgens Karin Castelijn is de ruzie over hoe beslissingen te nemen juist een teken dat je dat moet overlaten aan één bestuur. Maar de partij is het erover eens dat er ook veel goede dingen zijn gebeurd de afgelopen jaren in de samenwerking en wil die niet zomaar bij het grofvuil zetten. GroenLinks en de VVD beamen dat.

Dat er iets mis is met de cultuur en de structuur is ook volgens burgemeester Wouter Kolff wel duidelijk. Hij is het dan ook met de gemeenteraad eens; er moet nog maar eens gekeken worden naar de manier waarop de Drechtsteden bestuurd worden. En daarin kunnen best aanpassingen gedaan worden, als ze maar in het belang zijn van de burgers. "Mijn ideaal voor de Drechtsteden is een politiek, bestuurlijke samenwerking waarin het belang van de inwoners voorop staat. De structuur moet daarin volgend zijn, en niet leidend," vindt Wouter Kolff.

https://www.youtube.com/watch?v=tdDCs0RgMn4

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)