Dordrecht, Netherlands

Uit de Wijk: Tiny Houses, klein wonen in Crabbehof

Dit artikel is geschreven door Jacqueline van den Bergh (redacteur&fotograaf) en verscheen eerder in de wijkkrant De Galerij.Onlangs had ik een gesprek met Linda de Waard en Kerstin Thederan (lid van Tiny Houses Drechtsteden). Zij zijn de trotse bezitters van een Tiny House, of eigenlijk 2 Tiny Houses, 1 grotere en 1 kleinere voor hun 18-jarige kleindochter. We spraken elkaar op het terrein waar het allemaal gaat gebeuren, gelegen bij de hoek Aalbersestraat en Dresselhuisstraat in Crabbehof. Ook Lianne Suijker, projectmanager Tiny Houses Crabbehof, was er bij.
Alka Goos | 11 april 2021 09:00 | Aangepast op 11 april 2021 09:00
Als het goed gaat worden de kleine huisjes van Linda en Kerstin als eerste geplaatst. Ze hoopten er voor de Kerst in te kunnen intrekken, maar dat wordt april. Eerst moet er nog een Omgevingsvergunning komen en de riolering worden aangelegd. Op het moment van het gesprek was het nog een leeg terrein, met een aangelegd pad, maar dat gaat snel veranderen. Het wordt een levendige en groene gemeenschap, midden in de wijk Crabbehof. Het terrein wordt verdeeld over de 10 gezinnen die er gaan wonen. Met een groene omheining eromheen.

WAAROM DEZE LOCATIE IN CRABBEHOF

Linda en Kerstin wonen nu in het centrum van Dordrecht. En bij Tiny Houses denk je toch aan een meer groene, landelijke omgeving. Ze hebben er wel over nagedacht om in de Alblasserwaard te gaan wonen, maar vooral Linda wil in de stad blijven wonen, maar wel met groen. Het liefst hadden ze op het landgoed Amstelwijck een locatie voor Tiny Houses gekregen, maar dat gaat niet door. Ook de Kloostertuin, zo grappen ze, lijkt hen een prima plek, maar dat blijft natuurlijk een groene tuin. De plek in Crabbehof was dan ook voor beiden acceptabel, stedelijk maar toch groen. Het is tijdelijk, voor 10 jaar. Dat is lang genoeg om naar andere locaties uit te kijken. Maar stiekem hopen ze dat het langer wordt dan 10 jaar.

WAAROM TINY HOUSES

Lianne vertelt dat er grote behoefte is in Dordrecht aan kleinere woningen. Veel mensen willen ‘ontspullen’, en veel minimalistischer en duurzamer gaan leven. Aan die behoefte wil de gemeente tegemoet komen. Zo zijn er inmiddels 2 locaties voor Tiny Houses: de Vlijweide (bij Noordendijk, voormalig Gemeentelijk Lyceum terrein) en hier in Crabbehof. Gekeken wordt of er nog meerdere locaties geschikt zijn. In principe gaat het om tijdelijke huisvesting (max. 10 jaar), zodat de grond altijd weer beschikbaar kan komen voor andere woningbouw. De bedoeling is dat bewoners veel zelf regelen. Huisjes zijn eigendom van bewoners, maar de grond is en blijft van de gemeente. Water en elektriciteit moeten de bewoners zelf organiseren. De gemeente sluit alle huisjes aan op het riool.

BEWONERSGROEP

Linda en Kerstin hebben inmiddels contact met de andere bewoners. Het is een leuke groep en onderling zijn de plekken voor de Tiny Houses verdeeld. Men weet al wie waar gaat wonen. Ze hebben een eigen WhatsApp-groep. Zo kunnen ze snel afstemmen. De groep bestaat uit jongeren en ouderen. Een gemengde groep. Maar allemaal met de ambitie om zo zuinig en duurzaam mogelijk te leven. Linda en Kerstin komen met hun 2 huisjes ongeveer in het midden van het terrein te wonen. Stedelijk wonen, met toch uitzicht op landelijk groen zoals de Zuidendijk.

CIRCULAIR BOUWEN IN EEN GROENE OASE

De Tiny Houses van Kerstin en Linda hebben een uitstekende isolatie, die is gemaakt van oude spijkerbroeken. Daar zijn Linda en Kerstin best trots op. De huisjes worden gebouwd door Dutch Tiny Houses, een startend bedrijf. Het is voor het bedrijf de eerste Tiny Houses die ze maken. Dus best spannend, maar des te meer reden om het heel goed te doen. Water en energie regelen ze zelf, met infrarood voor de verwarming. Tiny Houses zijn meestal ecologisch (minder uitstoot), milieuvriendelijk (gemaakt van gerecycled materiaal), kostenbesparend (tussen 25.000 en 80.000 euro) en zelfvoorzienend (eigen elektriciteit, regenwater opvang).

CONTACT MET DE BUURT

Belangrijk is in Crabbehof het contact met de buurt eromheen. Er komt ook een gemeenschappelijke ruimte op de locatie te staan. Verwacht wordt van de Tiny House bewoners dat zij voor de buurt activiteiten gaan organiseren. Linda en Kerstin hebben nog geen contact gehad met de buurt. Dat komt vooral door de coronacrisis, waardoor er niet makkelijk iets georganiseerd kan worden, en je niet zomaar in gesprek kunt gaan. Het was wel de planning om vooraf meer buurtkontakten te organiseren. Zodat er al meer duidelijk zou zijn wat men met elkaar wil gaan doen. De gemeente heeft nog niet veel bekendheid kunnen geven. Binnenkort komen er wel berichten in de media, nu de huisjes op het terrein gaan komen.

Goed met de buurt omgaan vinden Linda en Kerstin belangrijk. Ze willen gezamenlijke activiteiten gaan ondernemen, zoals bijvoorbeeld het opstarten van een fruitboomgaard, groenten/plantentuin en deze met de buurt te onderhouden, een regelmatige koffiemiddag en een oranjerie om planten in op te slaan.

Het is ook de bedoeling dat er iets komt voor kinderen om op het terrein te kunnen spelen, Zelf denken ze aan een avontuurlijke speeltuin. Het moet een mooi groen terrein worden. Geen rommel. Daar moeten de bewoners zelf voor zorgen. “Het gevoel voor Tiny Houses wordt groter”, merkt Lianne op. “Tiny Houses zijn nog niet heel bekend in Nederland, daarom is contact met de buurt zo belangrijk, zodat men kan zien wat het is”.

Update: Inmiddels staan er 2 huisjes!

Wijkkrant De Galerij is te verkrijgen bij Trefpunt de Nieuwe Stoof of TIEN Plus. Dit artikel stond in een eerdere editie (eind 2019), maar gelukkig ligt er alweer een kersverse krant!

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Ongeluk tussen auto en vrachtwagen, A15 naar verwachting tot 16:00 uur dicht

Op de A15 ter hoogte van Ridderkerk is donderdagmiddag een vrachtwagen op een personenauto geklapt. ...

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...

Autoschade schering en inslag op het Geldelozepad

Bewoners van het Geldelozepad in het centrum van Dordrecht willen dat de gemeente iets doet aan het ...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...