Vera is op zoek naar Indo's die in een contractpension zijn opgevangen

Vera Andreas, eigenaresse van Toko Y-von in Wielwijk, is op zoek naar alle contractpensions in Dordrecht. Dit doet Vera in samenwerking met het landelijke project ‘Huizen van Aankomst’ dat plaats vindt op 12 december. Het project is van het Indisch herinneringscentrum.

“Dordrecht heeft een hele grote Indische gemeenschap. Toentertijd waren er ongeveer tien contractpensions en eigenlijk weten maar heel weinig mensen van onze aankomst in de pensions”, vertelt Vera. Er waren onder andere pensions aan de Wolwevershaven, Steegoversloot, Nieuwehaven en Binnenkalkhaven.

In een contractpension werden de mensen uit Indonesië, die na de Tweede Wereldoorlog en rondom de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland kwamen, tijdelijk opgevangen. De pensionhouders kregen een dagvergoeding per persoon.

Ervaring
De toko-eigenaresse heeft zelf ook tijdelijk in een contractpension gewoond aan de Wolwevershaven. “In 1962 zijn wij opgevangen in een pension, daar hebben wij bijna twee jaar gezeten. Eigenlijk alle mensen die in een pension hebben gezeten zijn daarna naar de woonwijken gegaan.” De meeste Indische mensen woonden onder andere in Wielwijk.

Reacties
De oproep van Vera op Facebook kreeg al veel reacties. “We willen de mensen die reageren, vragen om hun verhaal te vertellen op 12 december. Maar het is ook leuk om de verhalen te horen van de mensen die bijvoorbeeld hebben gespeeld met Indische vriendjes en vriendinnetjes.” Maar ook wil ze met de oproep zorgen dat er geen contractpension vergeten wordt.

www.youtube.com/watch?v=1fvpjMD4b2k

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)