Versoepelingen vanaf 19 mei als de piek van de derde golf gepasseerd is

11 mei 2021 19:39

Het kabinet wil op woensdag 19 mei stap 2 van het openingsplan laten ingaan, als de cijfers bevestigen dat de piek van de derde golf is gepasseerd. Dat zal vermoedelijk deze week al het geval zijn, zei premier Rutte. Als het tegenvalt, wil het kabinet op de "pauzeknop" drukken, maar dat hangt niet af van een enkele procentje, zei hij.

Stap 2 houdt onder andere in dat sportscholen, binnenzwembaden, dierentuinen en pretparken beperkt open kunnen. Buitenterrassen kunnen open van 6 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds, en ook volwassenen mogen weer buiten in groepsverband sporten. Ook openluchttheaters en openluchtmusea gaan open.

Rutte waarschuwde dat het belangrijk is om de coronaregels te blijven volgen. Volgens hem zijn mensen angstiger geworden voor het coronavirus door onder meer de drukte op Koningsdag. Dat was niet onterecht, zei de demissionair premier. "Alleen al in Amsterdam zijn er zeventien grote clusters gevonden met besmettingen die teruggevoerd kunnen worden naar Koningsdag. Het gaat om tientallen mensen", aldus Rutte.

Reizen
Minister De Jonge is voorzichtig optimistisch over de mogelijkheid van buitenlandse vakanties komende zomer. Het hangt af van de besluiten van andere landen om open te gaan voor buitenlandse toeristen.
Vanaf 15 mei keren de kleurcodes in de reisadviezen van Buitenlandse Zaken terug.

Landen die op geel gaan, kunnen worden bezocht, al moeten bezoekers wel blijven opletten. "We kunnen weer naar het buitenland op vakantie, maar helemaal zorgeloos is dat niet. We hopen dat de komende tijd meer kan, en dat meer landen open gaan omdat de vaccinatiegraat stijgt in heel Europa."

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)