Vuurwerkkoorts extra vroeg in coronatijd

22 oktober 2020 13:45

Hoewel veel mensen bezig zijn met corona en nog helemaal niet willen nadenken over de feestdagen, kan de 19-jarige Rick niet wachten. Hij heeft namelijk nu al vuurwerkkoorts en kan niet wachten tot hij weer legaal vuurwerk mag kopen en afsteken.

Dat kopen mag alleen tijdens de drie laatste dagen van het jaar. Afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18:00 uur tot 1 januari 2:00 uur, maar toch hoor je her en der al geknal.


Filmpjes
Rick houdt wel van dat geknal in deze tijd. “Ik kijk nu al naar filmpjes van vuurwerk, met name van de nieuwe producten.” Volgens Rick is er veel anders dit jaar, zo zijn de singleshots (ook wel Thunderkings) verboden dit jaar, net als knalvuurwerk en vuurpijlen.

“Gelukkig hebben de importeurs van het vuurwerk een andere soort Thunderking naar Nederland gehaald, daar komen namelijk niet een maar twee schoten uit die hard knallen in de lucht en dat mag dan weer wel.”

Overlast
Dat het een en ander verboden is geworden, gaat volgens Rick voor overlast zorgen. Hij denkt dat er nu juist meer mensen vuurwerk halen in het buitenland. Daar koop je vaak vuurwerk wat voor de Nederlandse wet veel te hard is. Dat is ook veelal het vuurwerk wat je nu al in deze tijd hoort, maar het gaat volgens Rick niet alleen om illegaal vuurwerk.

“Bij sommige winkels ligt nu al vuurwerk in de winkels, dat is categorie 1-vuurwerk. Dat vuurwerk mag het hele jaar afgestoken worden", aldus Rick. Het gaat dan bijvoorbeeld om knetterlinten die behoorlijk knallen. Maar ook fonteinen met een hoog fluitgeluid horen erbij.

Knallen
Zelf steekt Rick ook al dat categorie één vuurwerk af, “met name op plekken waar niemand er last van heeft. Het geeft gewoon een kick, je steekt het lontje aan loopt weg en je hoort een knal, dat is gewoon heel mooi.”

In Dordrecht zijn een aantal vuurwerkvrije zone’s, dat zijn dus plekken waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. Dat mag ook niet in bijvoorbeeld de binnenstad. Wat Rick betreft, slaat dat nergens op in de stad: “Waarom zou je wel in een woonwijk buiten de stad vuurwerk mogen afsteken maar niet in de stad zelf? Ik begrijp wel dat je vuurwerk bij een verzorgingshuis of kinderboerderij verbied. Kwetsbaren en dieren moet je gewoon met rust laten.”

Vuurwerkverbod
Er is al enige tijd sprake van een mogelijk landelijk vuurwerkverbod. Als het aan Rick ligt, blijft hij ook dan afsteken. “Dan haal ik het vuurwerk wel gewoon in het buitenland, bang voor een boete ben ik niet, en als het moet, kan ik hard rennen, besluit hij. 

foto: Jordy Nijenhuis

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)