Weerstand tegen plan voor windmolens en zonneparken in polder: "Zonde als dit verloren gaat"

23 februari 2021 16:53

De Drechtsteden kunnen in hun zoektocht naar mogelijke locaties voor de bouw van windmolens en zonneparken rekenen op weerstand vanuit de bewoners. "Ik ben een beetje overrompeld dat die plannen hier ineens liggen", vindt bewoonster José Voogt. "Dit is een heel mooi stukje polder, het zou zonde zijn als dit verloren gaat."

"Niet in mijn achtertuin"
Voogt woont in de polder tussen de A16 en de zuidkant van de Dordtse Biesbosch woont. "Net als heel veel mensen ben ik niet tegen groene energie, maar liever niet in mijn achtertuin."

Voor de plannen moet een afweging worden gemaakt tussen windmolens en zonneparken. Een combinatie van beide is mogelijk, maar ook een plan van 12 windturbines van 240 meter hoog (zonder zonneparken) en een plan van tussen de 55 en 73 hectare aan zonnepark (zonder windmolens) vallen onder de uitgewerkte ideeën.

Nieuwe natuur
Nieuwe natuur en meer recreatieve wandel- en vaarroutes zijn ook onderdeel van de plannen, maar vooral de windmolens blijken een groot punt van discussie bij de bewoners. "Dat is heel logisch", vindt ook wethouder Rik van der Linden, "want een molen heeft heel veel impact op het landschap."

De wethouder vindt daarom dat "je alleen aan windenergie op land moet werken als je de opbrengst ten goede laat komen aan de omgeving". Volgens Voogt is dit maar een doekje voor het bloeden: "Wij zijn bewoner en hebben hier geen economische belangen in. Dan wordt het hier zo overhoop gehaald en krijg je een kleine vergoeding daarin, dat heeft niet mijn voorkeur."

Communicatie
Voogt is ook kritisch op de communicatie over de plannen van de gemeente. "Daar schort het in mijn ogen nog wel een beetje aan", vertelt ze. "Volgens mij hebben mensen geen benul wat de gemeente voor plannen heeft met dit gebied."

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)