Wethouder: ‘Vijf tot zeven opties’ voor mogelijke opvang statushouders

13 oktober 2021 09:00

Naar aanleiding van de discussie over het opvangen van statushouders in de Drechtsteden kijkt wethouder Marco Stam serieus naar opties. Hij heeft op dit moment vijf tot zeven mogelijke plekken die onderzocht moeten worden.

Op zulke locaties zouden flexwoningen kunnen komen om asielzoekers zo’n drie jaar opvang te bieden, is het idee van de wethouder. De hoop is namelijk dat er na drie jaar voldoende woningen beschikbaar zullen zijn.

Vorige week deed Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Zuid een noodoproep aan de gemeenteraad om statushouders op te nemen. De gemeente had eerder laten weten geen plek te hebben en de raad bleek verdeeld. Ook het Rode Kruis deed afgelopen maandag een oproep aan gemeenten omdat de situatie in bestaande asielzoekerscentra ‘onmenselijk’ en ‘on-Nederlands’ wordt. Vluchtelingen slapen op stoelen wegens ruimtetekort. Op dit moment wordt er voor zo’n 8000 mensen een opvangplek gezocht.

Inmiddels is er extra geld beschikbaar voor gemeenten vanuit de provincie om opvangplekken te realiseren. De provincie zal een kwart van de kosten hiervoor op zich nemen. De wethouder maakt na de herfstvakantie aan de gemeenteraad bekend welke opvangplekken er in Dordrecht gaan komen.

Hoe dat gaat vallen in de raad is nog maar de vraag; VVD en PVV vinden er eerst permanente woonruimte moet komen voor Dordtenaren en zijn bang dat de opvang overlast kan veroorzaken. Andere fracties (GroenLinks, PvDA, D66) vinden het beschamend dat de gemeente na de schrijnende berichtgeving over de vluchtelingen nog geen verantwoordelijkheid heeft genomen en veel te laks is met het aanbieden van opvangplaatsen.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)