Willem van Oranje staat op z'n sokkel

Het standbeeld van Willem van Oranje staat al op zijn plek op de Hofstraat, maar is tot volgende week nog niet te zien. Een doek onttrekt het beeld tot woensdag aan het zicht, want dan wordt het standbeeld onthuld door Prinses Beatrix.

Er was al veel te doen om het standbeeld. Vooral omdat Dordt van oudsher de stad is van de gebroeders de Witt, twee republikeinse politici uit de 17e eeuw. Zij werden vermoord door aanhangers van het koningshuis. Onder de slogan #ikwillemniet werd dan ook een petitie gestart tegen de komst van het beeld, die werd zo’n 1000 keer ondertekend.

Voorstanders van de komst van het beeld waren het daar niet mee eens en starten een tegenpetitie: #ikwillemwel. De gemeenteraad had uiteindelijk het laatste woord en koos voor de komst van het beeld.

Wethouder Piet Sleeking is blij met het standbeeld. “Willem van Oranje heeft echt een band met Dordrecht. Hij heeft hier gelogeerd in de Berckepoort en hij heeft in het land een belangrijke rol gespeeld in de onafhankelijkheid, godsdienstvrijheid en dergelijke."

https://www.youtube.com/watch?v=7iqTUcdwz1I

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)