Winkeliers krijgen wat lucht, avondklok tot 15 maart

23 februari 2021 19:21

Vanaf volgende week dinsdag mogen alle contactberoepen weer aan de slag, behalve sekswerkers. Dat zeiden demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid zojuist op een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Voor jongeren en jongvolwassenen tot en met 27 jaar worden teamsporten weer toegestaan.

Daarnaast wordt in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs weer iets meer mogelijk. Vanaf volgende week kunnen leerlingen daar maximaal een dag in de week naartoe. Verder wordt het toegestaan niet-essentiële winkels op afspraak te bezoeken. Vanaf 3 maart mogen winkeliers klanten ontvangen in hun winkel die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping. Uiteraard geldt wel de mondkapjesplicht.

Het winkelen op afspraak leidt vooral voor de kleinere winkelier tot wat meer lucht, zei demissionair premier Rutte op de coronapersconferentie. "We beseffen dat het voor het grootwinkelbedrijf weinig soelaas biedt. Daarom gaan we met hen in gesprek over steun."

Avondklok
De avondklok blijft voorlopig in stand tot de ochtend van 15 maart, dat is de eerste dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Op maandag 8 maart volgt een persconferentie over een eventuele verlenging van die maatregel.

Het advies om thuis maximaal één bezoeker per dag te mogen ontvangen, blijft gelijk. Sportscholen en de buitenschoolse opvang blijven gesloten.
Meer risico in lastige fase

"We zijn op weg naar betere tijden, een stapsgewijze opening van de samenleving", begon Rutte dinsdagavond de persconferentie. "Maar voor nu zitten we nog in een lastige fase." Rutte wees daarbij op de druk op de ziekenhuizen en verpleeghuizen, de opmars van de Britse variant en de derde golf.

Hoe langer deze crisis duurt hoe zwaarder het ons valt, aldus de premier. "De derde golf is volgens experts onvermijdelijk, de cijfers stijgen alweer. Dat is de ene realiteit", zei premier Rutte. Maar de andere kant is dat "we het aardig zat aan het worden zijn", voegde hij toe. "Sociale, economische en psychische gevolgen tellen op. Het schuurt, het knelt, het piept en het kraakt."

"We komen nu in een fase waarin we bereid moeten zijn iets meer risico te nemen", vertelde Rutte verder. "We doen iets heel spannends. Verruiming is in deze fase niet gratis. We zullen er in ieder geval alles aan doen het onderwijs niet nog eens te sluiten."

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)