Dordrecht, Netherlands

TopASz Award: artsen kunnen een voorbeeld nemen aan Ruud Beukers

Het ziekenhuis. We komen er liever niet, maar als we er zijn worden we graag zo goed mogelijk geholpen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis zet met de TopASz Award jaarlijks de arts, medewerker of afdeling in het zonnetje die zich extra heeft ingezet voor de patiënt.
Petra Scheurwater | 3 januari 2019 13:44 | Aangepast op 3 januari 2019 13:44
Een recordaantal van 338 mensen heeft dit jaar hun favoriete zorgmedewerker aangedragen bij het ziekenhuis. De Cliëntenraad heeft vijf genomineerden gekozen voor de TopASz Award 2018. Verslaggever Jordy Nijenhuis gaat met alle genomineerden op pad. Donderdag gaat hij langs bij maag-darm-leverarts Ruud Beukers.


“Deze man is goud ❤️ als hij hem niet verdiend kan je die prijs de prullenbak in!”, is een van de vele reacties van zijn patiënten op de nominatie van de dokter. Een ander vult aan: “Dit is oprecht de allerliefste arts waar ik ooit door behandeld ben. Hier kunnen veel artsen een voorbeeld aan nemen!”


Ook zijn oud-collega’s reageren lovend op de nominatie. “Heb jaren voor hem gewerkt op de poli. Toen al maakte hij het verschil: betrokken en een mensenmens! Dus hij verdient het!!”


Mooi complimenten

Ruud Beukers is al 31 jaar maag-darm-leverarts op de afdeling Maag-darm-leverziekten. Op 1 juli 1987 begon Beukers in het diaconessenziekenhuis Refaja en heeft sindsdien veel patiënten langs zien komen.


“Het mooiste wat ik laatst meemaakte is dat een patiënt, die kwam voor een darmonderzoek zonder roesjes en dus gewoon bij was, op het einde zei: ‘het was best gezellig hier’. En dat terwijl hij een onderzoek onderging.”


Voor Beukers zijn dat de mooie dingen van zijn werk, die hij nu ook terughoort in zijn nominatie. “Dat zijn mooie complimenten. We willen de mensen op hun gemak stellen, dat ze zich in moeilijke situaties comfortabel voelen.”


Digitale voorlichting

Naast maag-darm-leverarts Ruud Beukers zijn ook de poliklinische apotheek, de kinderartsen en verpleegkundig specialist Kindergeneeskunde, verpleegkundig specialist Chirurgie Lesley Koet en neuroloog Janet de Beukelaar genomineerd. Van alle vijf de genomineerden heeft TV Dordrecht een portret gemaakt. Die worden uitgezonden in de laatste week van 2018 en de eerste week van 2019.


Een jury onder leiding van burgemeester Wouter Kolff besluit wie de award wint. Het geldbedrag wordt op de afdeling besteed voor meer patiëntvriendelijkheid. Als Ruud Beukers wint, komt er op de afdeling Maag-darm-leverziekten een systeem voor digitale voorlichting aan.


Nu komen patiënten een extra keer naar het ziekenhuis voor de voorlichting over hun onderzoek en de risico’s daarvan, dat is volgens Beukers niet ideaal.


“Voor een belangrijk deel kan het worden volstaan met een digitale voorlichting. Zodat patiënten de informatie gestructureerd in kunnen kijken. In hun eigen tijd, met meerdere familieleden wellicht en ook meerdere malen achter elkaar.”


Op 10 januari 2019 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het ziekenhuis.

Lees ook

FC Dordrecht knokt zich bij Cambuur naar spectaculaire puntendeling

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een verdiend punt overgehouden aan de reis naar SC Cambuur. De ploeg...

Schietpartij Stationsplein: neppistool gebruikt

Bij de schietpartij op het Stationsplein in Dordrecht is geen echt vuurwapen gebruikt, maar een nepp...

Zorg voor zieke ouder of vriend: Da Vinci College helpt mantelzorgers

Hoe kun je iemand in en uit bed helpen, zonder dat je jezelf vertild? Deze en andere tips geven stud...

Vrijdag in Op Pad Met Ad: Marije Schnabel over 4 mei en eenling politiek

Ze is een duizendpoot, Marije Schnabel van de Dordtse PvdA. Als eenling vertegenwoordigt ze het soci...

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Het is een traditie dat op de dag voor Koningsdag mensen, die zich op een bijzondere manier hebben i...

Terugkijken: kinderen genieten van zonnige Koningsspelen

Onder een heerlijk lentezonnetje hebben honderden kinderen meegedaan aan de Koningsspelen 2024. Op b...