‘We moeten historische rol van de molen niet vergeten’

08 september 2021 09:21

Al bijna een jaar staat hij stil: de molen Kijck over den Dijck aan de Noordendijk. Reden zijn de scheuren in de wieken. Daardoor is het te gevaarlijk om de molen te laten draaien. Om de wieken te vervangen en de molen te restaureren, was in totaal 165.000 euro nodig. Een enorm bedrag waarvan in april nog de vraag was of het ooit opgehaald zou worden.

Molenaar Peter Raggers sprak zijn zorgen toen uit tegenover presentator Ad van de Herik in het programma Op Pad Met Ad. “Wij hebben 800 jaar molen- en maalgeschiedenis in Dordrecht en dat wordt weleens vergeten,” zei Raggers. Volgens hem zijn de Dordtenaren niet trots genoeg op de bijzondere geschiedenis van de molens. Die hebben een belangrijke rol vervuld in de industrialisatie. “Het is veel meer dan een mooi gezicht. Zo’n stuk cultureel geschiedenis, dat moet behouden blijven en doorgegeven worden aan de kinderen.”


De laatste 14 jaar is er achter de schermen wel doorgewerkt door het bestuur van de molen, maar aan promotie is veel minder gedaan. Daardoor verslapte de aandacht en daalden vervolgens ook de inkomsten. Om het geld voor de restauratie bij elkaar te krijgen, werden er allerlei acties op touw gezet. Want zonder nieuwe wieken zou de molen nooit meer kunnen draaien. Met onder meer een ontbijt op de Grote Kerk en de verkoop van pannenkoeken druppelden de euro’s binnen. Daar bovenop kwam uiteindelijk bijna 50.000 euro van het Landelijke Molenfonds. En de gemeente kwam uiteindelijk ook met 16.000 euro over de brug.

En daarmee is de molen gered. Als het weer goed is, worden de nieuwe roeden volgende week dinsdag naar boven getakeld. Die liggen nu al klaar aan de Noordendijk. Vanwege de recente ontwikkelingen herhaalt RTV Dordrecht de aflevering Op Pad Met Ad die geheel in het teken staat van de molen deze woensdag vanaf 18.00 uur. De uitzending is ook te zien op ons YouTube-kanaal.Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)