RTV Dordrecht is een omroep in ontwikkeling, een kleine organisatie met grote ambities. Wij hebben de afgelopen periode een stevige groei doorgemaakt dankzij investeringen van de gemeente en deelname aan de pilot 'professionalisering lokale omroepen' van het SvdJ. Daarnaast is de samenwerking met RTV Rijnmond uitgebreid en hebben we dankzij het NOS-project 'Versterking lokale journalistiek' twee extra verslaggevers rondlopen in Dordt.
Organisatie
De dagelijkse leiding van de omroep is in handen van de directeur/hoofdredacteur, ondersteund door een office manager. RTV Dordrecht werkt met een centrale nieuwsredactie waar content geproduceerd en gemaakt wordt voor alle kanalen (online en sociale media, televisie en radio). De centrale redactie wordt iedere werkdag bezet door een eindredacteur, 2-3 redacteur/verslaggevers, een cameraman en verschillende stagiairs (voor redactioneel en camera-werk). De organisatie bestaat verder uit een eindredacteur speciale producties en een omvangrijke groep vrijwillige medewerkers. Drechtstad FM draait volledig op de inzet van vrijwilligers.
Bestuur
De stichting RTV Dordrecht heeft sinds 1 januari 2021 een Raad van Toezicht met op dit moment drie leden:
PBO
RTV Dordrecht heeft net als de andere lokale omroepen in Nederland een Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO). Dit orgaan heeft als taak het programmabeleid vast te stellen en de uitvoering hiervan te toetsen. Het PBO bestaat uit mensen die actief zijn binnen de Dordtse samenleving en bijzondere aandacht hebben voor een bepaald facet van of een bepaalde stroming in die samenleving. De leden van het PBO vertegenwoordigen zo veel mogelijk gezamenlijk de sectoren bedrijfsleven, kunst en cultuur, toerisme en recreatie, natuur en milieu, educatie, (jeugd)zorg, godsdienstige en geestelijke stromingen, sport, verkeer en vervoer, landbouw en allochtonen.
Op dit moment hebben de volgende leden zitting in het PBO, achter de namen staan de sectoren die ze vertegenwoordigen:
Geschiedenis
RTV Dordrecht is al bijna 35 jaar de omroep van Dordrecht. Het begon allemaal in december 1986 met de oprichting van Stichting Televisie- en Radio Omroep Merwestad, kortweg TROM genoemd. Die stichting ontstond uit een samenwerking tussen Stadstelevisie Dordrecht en lokale omroep Stichting VEST. Na een periode van testen en oefenen ging op 24 januari 1988 de eerste uitzending van de TROM de lucht in.