"De Kromme Elleboog is een logische straatnaam voor het centrum"

15 september 2020 11:01

Je staat er misschien niet bij stil als je door de stad loopt, maar we hebben een aantal bijzondere straatnamen op ons eiland. Maar weten we ook waar ze vandaan komen en wat ze betekenen? Als we het de Dordtenaren op straat vragen is het antwoord vaak: “Nee.” Wij vroegen tekst en uitleg aan Teun de Bruijn, van het Regionaal Archief. Hij weet de betekenis en het verhaal van de Lastig Eendstraat.

Ondanks dat het niet per se een hele gezellige straat is, zit er wel een leuk verhaal achter de betekenis van deze straatnaam. "De straat liep namelijk eerst anders," legt De Bruijn uit. "Want tijdens de sanering is de Kromme Elleboog tegen de vlakte gegaan. En in 1984 is door het college de naam weer teruggebracht."

"De naam komt al uit de Middeleeuwen, en waarom heet ie dan Kromme Elleboog? Omdat straten die niet recht liepen kregen die naam. De voormalige Kromme Elleboog had een scherpe bocht naar recht met een soort knik erin. En dat leek op een kromme elleboog."

De straatnaam ligt langs het Drievriendenhof goed op zijn plek. Teun vertelt dat het een typische straatnaam voor het centrum is. "De oorspronkelijke bewoners hebben nog geprobeerd om een andere naam aan de straat te geven, omdat zij het een gekke naam vonden. Maar het college heeft toen besloten dat het bij Kromme Elleboog bleef."

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)